Avengers: Infinity War

  • Svensk titel: Avengers: Infinity War
  • Originaltitel: Avengers: Infinity War
  • Release (Bio): 2018-04-25
  • Release (Blu-ray/DVD): 2018-08-27
  • IMDb: Avengers: Infinity War

Recension - Bio

Vad tusan hände precis på bioduken? Kommer inte kunna sova inatt. För mycket att grubbla på. Hade han koll eller inte, Doctor Strange? "Infinity War" spar inte på krutet och testar verkligen gränser. Efter så här många år mår MCU bra av att filmskaparna tänker utanför boxen och frångår mallen. Eller det känns snarare som om bröderna Russo just sprängde boxen! Finns det någon återvändo i "Avengers 4"? Väntan blir skoningslöst lång.

Vi i publiken känner redan rollfigurerna utan och innan så fokus kan läggas på det sköna samspel som uppstår. Det blir många minnesvärda superhjältemöten. 
Det är exempelvis en fröjd när Doctor Strange och Iron Man gnabbar medan Spider-Man refererar "Aliens" inuti en flygande rymdmunk. Eller när lustigkurren Star-Lord från Guardians of the Galaxy känner sig manlighetshotad av asaguden Thor. 

"Infinity War" går så snabbt. Den känns inte lång (vilket den i själva verket är). Handlingen är genomtänkt och organisk med smidiga övergångar i jakten på alla evighetsstenar. 

Räkna med häftig samarbetsfajting i rymden såväl som i afrikanska nationen Wakanda, där det stora kriget äger rum. Utan att avslöja för mycket står Scarlet Witch och Thor för två imponerande kraftuppvisningar på actionfronten. Och Bruce Banners nya situation är intressant och lite oväntad.

Det måste påpekas: Thanos är kung. Och filmen är inte utan smärtsamma dödsfall och överraskningar kan jag lova. Marvel målar med en något mörkare palett när hotet är så pass massivt som den lila giganten. Thanos är en komplex skurk. Man förstår delvis hans galna folkmordsagenda.

Vad mer? Det här är scifi, superhjälteaction och humor på hög nivå. Vi klarar oss rätt bra utan Hawkeye, Ant-Man och Caps sköld. Jag
köper motiveringen till deras tillfälliga frånvaro. Säkert gör skölden en symbolisk återkomst i fyran när säcken ska knytas ihop. Jag är i stort sett helnöjd och omskakad.

Perfekt bonusscen efter de långa eftertexterna. Glöm inte den.

Johan Karlsson

Kommentarer