Monster, The

  • Svensk titel: Monster, The
  • Originaltitel: The Monster
  • Speltid (min): 87
  • Release (Blu-ray/DVD): 2018-04-25
  • Tagline: Stay in the light
  • IMDb: Monster, The

Recension - Blu-ray/DVD

10-åriga Lizzy har haft det lite tufft. Hon har växt upp hos sin mamma Kathy, en mycket ung kvinna som både dricker för mycket, umgås med män av den sämre sorten och är allmänt opålitlig. När Lizzy mest av allt behöver en mammas värme och kärlek får hon istället plocka undan tomma ölflaskor och se till att Kathy kommer ur sängen någon gång.

Nu ska Lizzy flytta hem till sin pappa för en obestämd tid, och Kathy ska skjutsa henne dit. Det är en lång väg att köra, och det är mitt i natten när de plötsligt måste väja för en varg på vägen och får punktering på köpet. Nu står de där, mitt ute på en öde landsväg omringad av mörk skog, med en bil som inte är körduglig. Dessutom skadade Kathy sin handled och sitt huvud i kraschen. Som tur är har de en mobiltelefon tillgänglig och kan ringa efter bärgare och ambulans.

Men det tar tid innan dessa kan komma fram, och Kathy och Lizzy erfar snart att de inte är ensamma. Någonting finns där ute i skogen. Någonting mycket, mycket farligt…

Det generiska omslaget till ”The Monster” gav inga högre förväntningar, men filmen visade sig vara en trevlig överraskning! Eller trevlig och trevlig, scenerna i bilen blandas ju med scener från Lizzys allt annat än idylliska uppväxt och dessa var ju allt annat än trevliga. Däremot var de väldigt välspelade och jag kände hur det knöt sig i magen på mig när det stackars barnet blev psykiskt misshandlad om och om igen. Faktum är att de scenerna var mycket otäckare än scenerna med varelsen i skogen…

Lizzy spelas fenomenalt av unga Ella Ballentine, som bland annat spelat titelrollen i flera filmatiseringar av ”Anne på Grönkulla”-böcker. Enormt skicklig tjej, som jag är övertygad har en lång karriär framför sig. Mamma Kathy spelas av Zoe Kazan och även hon gör en kanoninsats.

Sett till handlingen är ”The Monster” en stabil trea i sig, men skådespelarinsatserna lyfter betyget till en fyra.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer