Downsizing

  • Svensk titel: Downsizing
  • Originaltitel: Downsizing
  • Speltid (min): 135
  • Release (Bio): 2018-01-19
  • Release (Blu-ray/DVD): 2018-06-04
  • Tagline: We are meant for something bigger.
  • IMDb: Downsizing

Recension - Blu-ray/DVD

När ett team av norska vetenskapsmän upptäcker en säker metod att kunna förminska människor ner till blott 12 cm och presenterar sina rön som en metod att kunna förhindra vår överkonsumtion av jordens råvaror och tillgångar är det många som nappar på det. Inte nog med att de kan känna att de drar sitt strå till stacken för att rädda vår planet, de flesta som har lite pengar på banken kan dessutom leva som mångmiljonärer i sina miniatyrstäder.

Paul Safranek och hans fru Audrey är ett av många par som bestämmer sig för att krympa ner sig och flytta till Leisureland. Krympningsprocessen är dock bara ett inledande steg mot vad som kommer att innebära ett helt nytt liv för Paul, fast kanske inte på det sätt han tänkt sig…

När jag läste vad ”Downsizing” handlade om kändes allt väldigt bekant. Det tog ett litet tag, men sedan kom jag på var jag läst mer eller mindre samma historia förut – i barnboken ”Bamse och Nina Kanin på äventyr”, av Joakim Gunnarsson och Thomas Holm. Där kidnappar en elak vetenskapsman Bamses vänner och krymper ner dem för på lång sikt rädda jorden.

Hur som helst. Filmen börjar på ett gemytligt sätt och jag ser fram emot att få se Matt Damon och alltid härliga Kristen Wiig som huvudkaraktärerna Paul och Audrey. Men efter ett tag växlar filmen ton och den komedi som hittills roat mig byts mot en riktig moralpredikan om att rädda miljön och hjälpa varandra. Visst var det trevligt att se ansikten som Christoph Waltz och Udo Kier, men inte ens det hjälpte.

När Paul sedan träffar de norske vetenskapsmannen bakom hela processen spårar det ut helt. Vetenskapsmannen spelas nämligen av Rolf Lassgård, och även om karaktärens bakgrund kan ursäkta Lassgårds dåliga engelska en aning, smärtar det ändå lite. Lassgård är nämligen helt usel här.

”Downsizing” hade potential och började bra, men vände sedan till något som inte alls föll mig i smaken. Oväntat, och väldigt tråkigt.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer