Revenge

  • Svensk titel: Revenge
  • Originaltitel: Revenge
  • Speltid (min): 108
  • Release (Bio): 2018-02-23
  • Release (Blu-ray/DVD): 2018-06-14
  • IMDb: Revenge

Recension - Blu-ray/DVD

Richard är en player av stora mått. Medan frun och barnen är hemma beger han sig iväg med sina polare på storviltsjakt. Och ingen storviltsjakt är ju komplett utan ett par extra dagar med älskarinnan i den exklusiva stugan, eller hur? Precis.

Jen, som är högst medveten om att Richard är gift, har inget emot att vara den andra kvinnan utan njuter i fulla drag. När Richards polare dyker upp, lite tidigare än väntat, blir det en ordentlig fest där alla har riktigt roligt, dansar och flirtar.

Dagen efter blir det inte lika roligt. När Richard är ute på ett ärende passar en av kompisarna på att våldta Jen brutalt. Hon berättar det för Richard när han kommer tillbaka, men till hennes förvåning och chock bryr han sig inte nämnvärt utan säger att hon får skylla sig själv. När Jen då hotar med att berätta allt för frun blir Richard vansinnig och slår henne sönder och samman. Blodig och knappt vid liv lämnas Jen att dö i den stekheta solen. Men fan att hon tänker låta dem komma undan…

”Revenge” är ett nytt bidrag till den till synes aldrig sinande ”rape/revenge”-genren. Genren som sådan kan verka rätt tröttsam, och många filmer i den är ärligt talat skit. Då är det trevligt när det kommer något så välgjort som just ”Revenge”.

Regissören heter Coralie Fargeat, och jag misstänker att det faktum att det är en kvinnlig regissör är vad som ger filmen det lilla extra. Visst, filmens Jen är fortfarande ett offer, men hon är verkligen inget hjälplöst våp.

Snyggt foto och bra skådespeleri kombinerat med brutalt våld och hinkvis med blod (ingen överdrift!) resulterar den här gången i en riktigt obehaglig och bra thriller. Rekommenderas!

Slutbetyget blir en stadig fyra.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer