Disaster Artist, The

  • Svensk titel: Disaster Artist, The
  • Originaltitel: The Disaster Artist
  • Speltid (min): 103
  • Release (Bio): 2018-02-09
  • Release (Blu-ray/DVD): 2018-06-18
  • Tagline: I did naaaht! Oh, hi Mark
  • IMDb: Disaster Artist, The

Recension - Blu-ray/DVD

”The Room” brukar kallas en av världens absolut sämsta filmer. Den har också kallats världens bästa dåliga film. Hur som helst har detta obskyra lilla missfoster till film blivit ett kultfenomen, och lockar fortfarande folk till biograferna för specialvisningar där publiken lever sig in i filmen.

Tommy Wiseau är den man som brukar nämnas oftast när man pratar om ”The Room”, vilket i sig inte är så konstigt då han regisserade, skrev, producerade, spelade huvudrollen och betalade ur egen ficka för hela produktionen. Ett annat namn som absolut inte får glömmas bort är Greg Sestero. Greg spelar en av de andra stora rollerna i filmen, och var den som tillsammans med Tommy drog igång hela projektet. Greg har också skrivit en bok om sitt liv och framförallt sina upplevelser under skapandet av ”The Room”, och det är denna bok som ligger till grund för filmen ”The Disaster Artist”.

I ”The Disaster Artist” får vi se hur Tommy Wiseau och Greg Sestero först träffas, och hur det kom sig att de flyttade från San Fransisco till Los Angeles och startade hela projektet som skulle bli ”The Room”. Vissa konstnärliga friheter har tagits, och allt stämmer inte hundra procent med verkligheten. I stort sett är det dock en sann berättelse som spelas upp, och det på ett förvånansvärt hedervärt sätt.

James Franco, som också regisserat filmen, spelar Tommy Wiseau och det hade varit så enormt enkelt att lägga för mycket fokus på Wiseaus egenheter (som är legio) och därmed framställa honom som en komplett pajas, men James lyckas hålla igen och gör ett fint och kärleksfullt porträtt. Greg Sestero spelas av Dave Franco (japp, lillebror till James) och även han gör riktigt bra ifrån sig.

Härom dagen tog jag tjuren vid hornen och såg ”The Room” för första gången (vilket är en upplevelse i sig), och jag misstänker starkt att det medförde att jag fick betydligt mer utbyte av ”The Disaster Artist” när jag såg den dagen efter. Faktum är att jag tror att den tillfredsställande känslan jag hade efter filmens slut snarare hade varit en känsla av förvirring om jag INTE sett "The Room" först. Kan vara värt att tänka på.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer