Arkiv X - Säsong 11

  • Svensk titel: Arkiv X - Säsong 11
  • Originaltitel: The X-Files: The Complete Season 11
  • Speltid (min): 438
  • Release (Blu-ray/DVD): 2018-08-27
  • IMDb: Arkiv X - Säsong 11

Recension - Blu-ray/DVD

I den elfte säsongen av ”Arkiv X” fortsätter Dana Scully och Fox Mulder jakten på sin försvunne son William. Givetvis är det inte enkelt, och många hinder i olika former står i vägen. Konspirationerna avlöser som vanligt varandra.

Det finns egentligen inte mycket att säga om denna säsong av serien, har man sett den förut vet man vad som väntar. David Duchovny och Gillian Anderson är extremt tighta, både i sina egna roller men även gentemot varandra. Jag har också alltid haft en soft spot för Mitch Pileggi som spelar deras chef Walter Skinner. Inte ens efter elva säsonger vet man riktigt var man har honom, vilket piffar upp det hela.

Tyvärr är jag inte helt såld på den övergripande handlingen om sonen William, men den fungerar ändå hyggligt. Säsongens absoluta höjdpunkt är dock ändå det sjunde avsnittet ”Rm9sbG93ZXJz” (base64-kod för ”Followers”), där Fox och Dana ställs emot ett annorlunda hot i form av automation och AI. Definitivt ett skruvat och udda avsnitt, men väldigt tänkvärt i dagens samhälle. Som verkande i ett yrke där övertron på frälsning i form av automatisering definitivt spökar, är det extra skrämmande. Duchovny och Anderson får dessutom nästan agera helt utan dialog i detta avsnitt, vilket bara gör det ännu mer intressant.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer