Goodbye Christopher Robin

  • Svensk titel: Goodbye Christopher Robin
  • Originaltitel: Goodbye Christopher Robin
  • Speltid (min): 107
  • Release (Bio): 2018-05-25
  • Release (Streaming): 2018-10-22
  • Streamingplattform: Viaplay
  • IMDb: Goodbye Christopher Robin

Recension - Streaming

När pjäsförfattararen Alan Alexander Milne kom hem efter att ha tjänstgjort i första världskriget var det som en trasig man. Vi snackar PTSD så det stänker om det. Det glammiga livet i London blev för mycket för honom så han köpte sig en gård i Sussex dit han flyttade med sin fru Daphne.

De skaffade barn, en son som fick namnet Christopher Robin, men fortsatte leva som förut. Inga problem att ta en månads semester i Italien eller ett par veckor i London när man har en nanny som kan uppfostra barnet åt en, eller hur?

Alan Alexander, eller A.A., hade flyttat ut till landet för att få lugn och ro och kunna fortsätta med sitt författande. Men skrivandet ville inte ta sig. Frun Daphne, som saknade det livliga festandet i London och framförallt sällskap av andra, beslöt sig för att åka in till staden för ”att köpa tapeter”. Där blev hon kvar en längre tid, medan A.A. stannade hemma med nannyn och sonen. När nannyns mor blir sjuk tvingas hon lämna de två ensamma under ett par veckor, och vad som börjar som en otroligt obekväm situation utvecklar sig till ett par härliga veckor med lek i skogen och riktig bonding mellan fader och son. De hittade på historier om varandra, och om Christopher Robins mjukdjur med nallen Winnie i spetsen. A.A. började snart inse att här fanns det något att bygga på, och historierna utvecklades till flera barnböcker om sonen och hans kära Nalle Puh.

Succén blir ett faktum, och snart vill alla ha en bit av kakan. Christopher Robin skickas runt på fotograferingar, tepartyn och invigningar dagarna i ända istället för att få vara ett barn…

”Goodbye Christopher Robin” är som ni förstår vid det här laget historien om hur A.A. Milne skapade en av världens mest älskade barnböcker, och hur det i längden förstörde både hans och sonens liv. Det är en gripande historia och visst, ”det var en annan tid” men stackars pojke!

A.A. Milne själv spelas av Domhnall Gleason, som lyckas förmedla trasigheten hos en soldat som lider av PTSD och samtidigt den stela tafatthet hos en förälder som inte deltagit i sina barns uppväxt. Modern Daphne spelas galant av Margot Robbie, som utan tvekan lyckas få fram att detta var en problemfylld kvinna. Unga Christopher Robin spelas fantastiskt väl av framförallt det unga stjärnskottet Will Tilston, men även i lite högre ålder av Alex Lawther (från ”The End of The Fucking World”).

Vad har vi mer än en oerhört intressant historia och lysande skådespel? Jo, ett fantastiskt foto och bländande vackra miljöer. Det är nära en fullpoängare, men betyget hamnar till slut på en mycket stark fyra. Jag hade personligen velat se mer av Christopher Robin i vuxen ålder, men då denne valde att hålla sig borta från rampljuset kan det mycket väl vara så att familjen sagt ifrån.

”Goodbye Christopher Robin” har av någon anledning inte fått ett släpp på vare sig DVD eller Bluray i Sverige, något jag beklagar då jag mer än gärna hade velat ha den i min hylla. Men den finns sedan 8/10 att köpa digitalt på Viaplay, och från och med 22/10 finns den också som video on demand.

Rekommenderas!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer