Spectrum Addict: LOAD "FILM 2"

  • Svensk titel: Spectrum Addict: LOAD "FILM 2"
  • Originaltitel: Spectrum Addict: LOAD "FILM 2"
  • Speltid (min): 165
  • Release (Blu-ray/DVD): 2018-11-01
  • IMDb: Spectrum Addict: LOAD "FILM 2"

Recension - Blu-ray/DVD

Om ni läste min recension av ”Memoirs of a Spectrum Addict” som publicerades för ca två år sedan vet ni att jag sedan barnsben har ljuva minnen av den lilla brittiska 8-bitarsdatorn med gummitangenter. Andy Remics dokumentär väckte många härliga minnen till liv, och var en ren fröjd att se.

Nu är Remic tillbaka med en uppföljare, fiffigt kallad ’Spectrum Addict: LOAD ”FILM 2”’ (gamla Sinclairanvändare känner givetvis igen syntaxen för att ladda in en fil från kassett). Denna film innehåller dels intervjuer som inte fick plats i den första filmen, men också en hel del nytt material. Det pratas både om alla de tillbehör som producerades till maskinen när det begav sig, och om den stadigt levande ”homebrew”-scenen, dvs. alla de spel och demos som än i dag produceras för maskinen av glada entusiaster runt om i världen.

Med en rejält tilltagen speltid på 165 minuter kan filmen kännas skrämmande lång. Men å andra sidan är den uppdelad i olika kapitel vilket gör det väldigt enkelt att se den i omgångar om så behövs.

Filmen är dedikerad Sinclairs tekniska designer Rick Dickinson, som formgav alla de klassiska datorerna från bolaget (ZX80, ZX81, ZX Spectrum) och den pinfärska ZX Spectrum Next, som tyvärr gick bort under april 2018.

Precis som föregångaren finns inte ’Spectrum Addict: LOAD ”FILM 2”’ tillgänglig i butik, men det går att beställa filmen på DVD, Bluray eller som nedladdningsbar media direkt från Andy Remic via den officiella hemsidan: http://www.remicmedia.com/speccyaddict/

Ett måste för alla fans av retrodatorer, och en härlig nostalgistund för gamla Spectrumanvändare som undertecknad!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer