Captain Marvel

  • Svensk titel: Captain Marvel
  • Originaltitel: Captain Marvel
  • Speltid (min): 124
  • Release (Bio): 2019-03-06
  • Release (Blu-ray/DVD): 2019-07-22
  • IMDb: Captain Marvel

Recension - Bio

Utomjordiska folkslagen Kree (blått krigarblod) och Skrulls (gröna skepnadsskiftare) ligger i kosmisk fejd med varandra. Blivande Captain Marvel tillhör Kree-sidan av konflikten, men bär undermedvetet på en mänsklig bakgrund i flygvapnet. Detta nystas upp bit för bit på 90-talets Tellus där Skrull-skurkarna också hamnar i jakten på en kvinnlig forskares arbete. 

Brie Larson har definitivt förmågan att bära upp rollen. "Captain Marvel" överraskar med sin story som i min bok är mestadels oförutsägbar. Med glödande nävar, flygförmåga och jävlar anamma vägrar Carol Danvers ta skit. Rollfiguren är ett sjyst tillskott till Black Widow, Scarlet Witch, Valkyrie och Wakandas krigarkvinnor i detta expanderande superhjältinneuniversum. 

Föryngringstekniken som används på MCU-favoriten Samuel L. Jackson är fantastisk. Man köper det rakt av. Och Nick Fury är med MYCKET i filmen och begåvas med flera roliga oneliners. Vi får också (äntligen) veta hur han förlorade sitt ena öga! Nästintill genialt hur filmskaparna löser det.

Vad mer? Legenden och serieskaparen Stan Lee hyllas i början. Givetvis finns det en koppling till "Avengers: Endgame" i slutet av rullen. 90-talsmusiken är tacksam liksom skämt om seg internetuppkoppling. Personligen hade jag gärna sett ännu mer av Carols bakgrund på jorden och fler scener med "Guardians of the Galaxy"-skurken Ronan i denna prequel. Hur som helst: Underhållande, stabil debut som ger mersmak.

Johan Karlsson

Kommentarer