Army of Darkness

  • Svensk titel: Army of Darkness
  • Originaltitel: Army of Darkness
  • Speltid (min): 85
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-08-19
  • Tagline: Trapped in time. Surrounded by evil. Low on gas.

Recension - Blu-ray/DVD

Efter att ha lyckats frambesvärja en reva i tid och rum lyckas Ash inte bara skicka iväg ondskan som terroriserat honom och hans kamrater i den lilla stugan, han sugs också själv med i denna mystiska tunnel och hamnar i medeltidens England. Attans! Han sätts nästan omgående i fängsel och behandlas som en krigsfånge, ända tills dess att en vis man bedömer honom vara den man som legenden berättar om, den man som faller från himlen för att rädda dem från de levande döda. Minst sagt motvilligt går Ash med på att hjälpa människorna, men enbart på villkor att de kan skicka tillbaka honom till sin egen tid. Vilken hjälte...

Det känns lite onödigt att förklara handlingen i en film som ”Army of Darkness” då jag tar för givet att ni alla redan har sett den åtminstone en gång tidigare. Det här är Sam Raimis tredje film i ”Evil Dead”-serien, och mig veterligen den enda som gått upp på svenska biografer (för övrigt på exakt samma dag som den släpptes på svensk hyr-VHS av någon konstig anledning). Bruce Campbell är givetvis tillbaka som den Ash och han bär en stor del av filmen på sina axlar, något han gör väldigt, väldigt bra.

”Army of Darkness” är en hysteriskt rolig film. Visst är den bitvis våldsam och blodet sprutar ymnigt både här och där, men allt är gjort med glimten i ögat och många inslag är ren buskis. Det är tydligt att ”The Three Stooges” är en stor inspirationskälla för Raimi och Campbell och deras klassiska gags används flitigt.

Jag var minst sagt lite spänd på att se vilken version av filmen som DVD:n innehöll och det visade sig att det inte är den mest kompletta. ”London Town is Falling Down”-sekvensen saknas, som i så många andra tidigare utgåvor av filmen, och det slut som används är det lite mer lättsamma S-Mart-slutet. Personligen håller jag min R3-utgåva från MGM högre då den innehåller samtliga scener samt bägge sluten, men Studio S utgåva är inte alls dum den heller.

Det känns självklart att sätta en femma i betyg på ”Army of Darkness”. Det är ingen ”Schindlers List” men den är extremt underhållande och definitivt en film jag kan se om hur många gånger som helst utan att tröttna.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer