After Life

  • Svensk titel: After Life
  • Originaltitel: After Life
  • Speltid (min): 180
  • Release (Streaming): 2019-03-08
  • Streamingplattform: Netflix
  • IMDb: After Life

Recension - Streaming

Karlssons personliga favoritkomiker, britten Ricky Gervais, är tillbaka med en sprillans ny tv-serie som kombinerar drama och komik på ett väldigt annorlunda och avskalat sätt. 

Storyn i "After Life" utspelar sig på en måttligt framgångsrik gratistidningsredaktion där en livstrött och självmordsbenägen medarbetare, Tony (Gervais), säger brutala sanningar till sin omgivning. Han gör det på grund av att hans livskamrat Lisa (Kerry Godliman) har gått bort i cancer. Allt Tony har kvar är reporterkollegorna, senila farsan och hungrige älsklingsjycken. Och de brutala sanningarna då förstås.

Upplägget med sex stycken 30-minutersavsnitt fungerar riktigt bra. Möjligtvis kunde man ha ökat på med två, tre avsnitt till. Speciellt eftersom följetongen är så pass beroendeframkallande och snabbt plöjs igenom. Fast hellre för kort säsong än alldeles för lång.

Extra fascinerande är det rikliga persongalleriet som mestadels består av underdogs av olika slag. Tonys samtal och samspel med dessa människor byggs upp gradvis och resulterar i ett väldigt tillfredsställande slut. Videoklippen med frugan (friska pranks och insjuknade livsvisdomar) ger dessutom ytterligare tyngd till serien. Det här djupare spåret bakom humorn såg man spår av redan i "Derek" (som utspelade sig på ett äldreboende).

Man får sköna "Seinfeld"-vibbar när Tony tar livet av en standupshow eller hänger upp sig på att vuxna inte får beställa barnportioner på en restaurang. Var dock beredd på följande: Det här är INTE det roligaste Ricky Gervais har gjort för tv/streaming. Men lätt det finaste och mest mänskliga. På Twitter verkar Gervais själv chockad över hur väl "After Life" har tagits emot av fansen: "Never had a reaction like it." Och det förstår jag. Det här är något alldeles extra.

Johan Karlsson

Kommentarer