Scooby-Doo! and the Curse of the 13th Ghost

  • Svensk titel: Scooby-Doo! and the Curse of the 13th Ghost
  • Originaltitel: Scooby-Doo! and the Curse of the 13th Ghost
  • Speltid (min): 82
  • Release (Blu-ray/DVD): 2019-04-01
  • IMDb: Scooby-Doo! and the Curse of the 13th Ghost

Recension - Blu-ray/DVD

1985 hade TV-serien “The 13 Ghosts of Scooby-Doo” premiär, och fick ett väldigt varmt emottagande. Den stora skillnaden mot tidigare upplagor av Scooby-Doo var att det inte längre handlade om utklädda tivoliägare osv, utan för första gången fick Scooby och gänget möta riktiga spöken! I det första av de 13 avsnitt som gjordes råkade gänget släppa 13 spöken fria, och under seriens gång fick de tillsammans med Vincent van Ghoul (spelad av ikonen Vincent Price) fånga in dem igen. Tyvärr hann de bara fånga in 11 spöken totalt, och man fick aldrig veta vad som hände med de sista…

Förrän nu! Nu har nämligen den nyproducerade filmen ”Scooby-Doo! and the Curse of the 13th Ghost” släppts på DVD, och nu kallas gänget in av Vincent van Ghoul igen för att slutföra arbetet en gång för alla! Den här filmen fungerar alltså som en uppföljare till TV-serien från 1985, men det går precis lika bra att se den om man inte sett serien innan.

Vincent Price repriserar av naturliga orsaker inte sin roll (han gick bort 1993) men rutinerade röstskådisen Maurice LaMarche fyller skorna med bravur.

I min recension av ”Scooby-Doo! and the Gourmet Ghost” undrade jag om Hanna-Barbera/Warner Bros hade tappat gnistan. Det var i så fall tillfälligt, för här är Scooby-Doo tillbaka i högform!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer