Australia

  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-04-08

Recension - Blu-ray/DVD

”Australia” utspelar sig under andra världskriget och världen är i rubbning. Den sammanbitna överklasskvinnan Laura Ashley (Nicole Kidman) bestämmer sig för att resa från hemmet i England till sin man i Australien. Maken är markägare i norra Australien och äger en stor gård,mark och boskap.

Det är tur att Laura visar sig vara starkare än man först kan tro. Bakom hennes uppklädda och strikta fasad finns en hjärnlady.

När Laura anländer visar det sig att hennes man mördats och hon får klara sig själv med gården, boskapen och marken. Detta i en omgivning där ingen är hjälpsam eller van att se en kvinna som hon i den positionen.

På gården bor pojken Nullah med sina anhöriga. Nullah är halvaborgin och livrädd att bli sänd till missionen, dit såkallade ”halvblod” som han sattes.

Boskapsrivaren Carney har monopol över territoriet och äger all annan mark i området utom Lauras. Naturligtvis vill han sätta tänderna i även hennes mark och han försöker med alla fula knep.


När Laura förstår hur allt ligger till bestämmer hon sig för att konkurrera ut Carney på köttmarknaden och hinna sälja sin boskap till armén innan han.

En lång och tuff resa väntar och Laura behöver en duktig boskapsdrivare. Till sin hjälp får hon Drover. Nullah som tytt sig till Laura följer också med.

Nullah har magiska krafter och hans morfar som är aborgin finns alltid i närheten fast de inte ser honom.

”Australia” får mig att vilja boka första bästa resa till Australien och se detta fascinerande land med sin rika kultur.

Baz Luhrmann bjuder på svepande landskapsbilder, krig, romanser och kultur i nästan 3 timmar. Denna film har det satsats på. Bilderna är enorma.

Handlingen är tyvärr motsaten och långdragen och förutsägbar. Visst har man även sett Nicole Kidman i bättre prestationer.

Trots detta är "Australia" en fin film. Underbara bilder och en trevlig historia. Men inte den fullträff jag förväntade mig.

Jenny Ahlm

Kommentarer