Mule, The

  • Svensk titel: Mule, The
  • Originaltitel: The Mule
  • Speltid (min): 116
  • Release (Bio): 2019-01-25
  • Release (Blu-ray/DVD): 2019-05-13
  • Tagline: Nobody Runs Forever
  • IMDb: Mule, The

Recension - Blu-ray/DVD

Earl Stone är en inbiten hortonom som ägnar mer tid åt att förädla sina blommor i sitt växthus än att umgås med sin familj. Inte konstigt kanske att frun lämnar honom, eller att dottern slutar prata med honom efter att han valt ännu en utställning framför hennes bröllop.

Men vid nära 90 års ålder går han i konkurs, då han inte längre kan konkurrera med internethandeln. Pank och helt utan tillgångar söker han åter upp sin familj. Dotterdottern ska snart gifta sig och Earl vill inte upprepa sitt tidigare misstag. Men hur ska han kunna hjälpa till, helt utan pengar?

När han som allra mest behöver det dyker ett jobbtillfälle upp. Allt han behöver göra för att tjäna lite cash är att åka med sin pickup mellan en destination där okänd vara lastas på till en annan destination där den lastas av. Inga frågor.

Det går bra, och Earl kan stolt betala blommorna (och baren) till bröllopet. När det är så lätt att tjäna pengar, varför inte fortsätta? Och så börjar Earls karriär som kurir åt drogkartellen.

Samtidigt försöker DEA sätta stopp för knarkhandeln, men det är inte lätt när man inte vet vem man letar efter…

”The Mule” är snart 89-årige Clint Eastwoods senaste alster som regissör och skådespelare. Kanske är det den sista? Hemsk tanke, men karln är sannerligen ingen ungdom längre. Att han fortfarande vet vad han pysslar med framför – och bakom – kameran står dock klart. Det här är en härligt berättad film, inspirerad av en riktig händelse, och Eastwood briljerar återigen. Det är kanske inte lika bra som ”Gran Torino”, men fortfarande väldigt underhållande.

Det är inte bara Clint själv som skiner framför kameran; vi får se Dianne Wiest som den bittra ex-frun, Alison Eastwood som den svikna dottern, Andy Garcia som kartellboss och trion Laurence Fishburne, Bradley Cooper och Michael Peña spelar DEA-agenter.

”The Mule” är vacker, varm och sorglig på en och samma gång. En film jag absolut kommer att se om.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer