Godzilla: King of the Monsters

  • Svensk titel: Godzilla: King of the Monsters
  • Originaltitel: Godzilla: King of the Monsters
  • Speltid (min): 131
  • Release (Bio): 2019-05-31
  • Release (Blu-ray/DVD): 2019-10-14
  • Tagline: God help us all.
  • IMDb: Godzilla: King of the Monsters

Recension - Bio

Jag är inget större fan av remaken "Godzilla" (2014). Tyckte ettan var ganska hjärndöd och intetsägande. Dessutom slarvade man bort skicklige skådisen Bryan Cranston ("Breaking Bad"), vilket nästan är oförlåtligt. Tänker en tvåa i betyg på den rullen.

Så mina förväntningar är därmed måttliga inför "Godzilla II - King of monsters" som nu tornar upp sig på bioduken i över två timmar. Det bjuds på fler titaner (läs: bautamonster) och fler hemliga baser och än mer förstörelse jorden runt. Och en viss utveckling av mytologin. Den här gången utmanar en trehövdad Hydra-drake Godzilla-ödlan om makten i monsternas rike. 

Bristande logik och korkade beslut är ett genomgående tema bland människorna i berättelsen. Både Monarch-hjältarna (som stirrar döden i vitögat, länge, istället för att fly) och de så kallade skurkarna (som inte ens kan hålla reda på sin specialutrustning) havererar i trovärdighet. Kan man inte snabbspola vissa bitar och gå direkt på monsterfajterna, tack? 

Vera Farmiga (mamman i "Bates Motel") är en favorit. Här spelar hon en forskare som lidit personliga förluster och uppfunnit ett sätt att kommunicera med varelserna (vilket används alldeles för lite i storyn). Millie Bobby Brown ("Stranger Things") har en fantastisk närvaro och gör vad hon kan med manuset, där hon får dras med korkat skrivna föräldrar. Hon verkar för övrigt redan ha fastnat i monsterfilmsfacket. Vem mer? Mäktige Charles Dance ("Alien 3", "GoT") kommer också undan med hedern i behåll. 

Nye regissören Michael Dougherty gör trots allt ett snäppet bättre jobb med tvåan. Den är ändå rätt underhållande och en aning (ofrivilligt) kasskul. Så pass att jag kan tänka mig att se nästa del, där tydligen King Kong ska gå bananas på vår käre Godzilla. 

En svag trea. Då är jag generös mot kingen.

Johan Karlsson

Kommentarer