Kid Who Would Be King, The

  • Svensk titel: Kid Who Would Be King, The
  • Originaltitel: The Kid Who Would Be King
  • Speltid (min): 120
  • Release (Streaming): 2019-08-12 ()
  • Tagline: An army to fight. A demon to slay. A world to save. No pressure.
  • IMDb: Kid Who Would Be King, The

Recension - Streaming

Alex är en vanlig 12-årig kille som bor hemma hos sin mamma. Han går i skolan och tillsammans med sin kompis Bedders försöker han undvika skolans bråkstakar Lance och Kaye, som mer än gärna mobbar Alex och Bedders på daglig basis.

En kväll, efter att ha blivit jagad av just Lance och Kaye, hamnar Alex på en byggarbetsplats. Där hittar han ett svärd som till synes sitter fast i ett cementblock. Han har inga problem att dra ur det därifrån och han tar med det hem, utan att veta riktigt vad han ska ha det till.

Det visar sig dock snart att det inte är vilket svärd som helst, utan det legendariska Excalibur. Alex och Bedders blir snart uppsökta av en ung grabb som påstår sig vara trollkarlen Merlin. Han blir förstås utskrattad, ända tills han bevisar att han verkligen har magiska krafter och förklarar att han åldras baklänges. Han berättar också att Morgana Le Fay är på väg att bryta sig loss ur sina fängsel, och det är bara en tidsfråga innan hon och hennes demoner kommer att ta över världen. Den enda som kan rädda mänskligheten är den värdige kungen, den som kan dra Excalibur ur stenen – dvs. Alex.

Tillsammans med Bedders och Merlin, samt motvilligt även Lance och Kaye, beger sig Alex ut på äventyr för att stoppa Morgana Le Fay innan det är för sent…

”The Kid Who Would Be King” är en småtrevlig familjefilm baserad på den klassiska historien om kung Arthur och riddarna kring det runda bordet. Den är väldigt välgjord, och effekterna skäms (oftast) inte för sig. Barnen i huvudrollerna, med Louis Ashbourne Serkis som Alex i täten (ja, det är Andy Serkis son) gör också ett bra jobb. Roligast är kanske Angus Imrie som spelar Merlin på ett smågalet sätt. Vi får även se Patrick Stewart som den gamle Merlin i ett fåtal scener, samt vår egen Rebecca Ferguson som Morgana Le Fay.

Trots det skickliga hantverket och duktiga skådespelare är det något som saknas. Kanske är jag för gammal för den, kan tänka mig att den stora målgruppen är barn i åldern 9-13 år som själva drömmer om äventyr. För min del försvinner filmen väldigt snabbt från mitt medvetande, och jag verkar inte vara ensam om det.

Fox/Disney gick nämligen med förlust under det tredje kvartalet, närmare bestämt 170 miljoner dollar. Den största anledningen till detta dåliga resultat stavas ”Dark Phoenix”, men även ”The Kid Who Would Be King” och komedin ”Stuber” underpresterade markant. Kanske är det just det publika ointresset av filmen som ligger bakom beslutet att enbart släppa filmen digitalt i Sverige.

Jag kan inte ge mer än en tvåa i betyg. Det var inte en film för mig, även om jag kunde se vissa kvalitéer i den.

(”The Kid Who Would Be King” släpps för digitalt köp 12/8 och för VoD 26/8.)

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer