Roma

  • Svensk titel: Roma
  • Originaltitel: Roma
  • Speltid (min): 135
  • Release (Blu-ray/DVD): 2020-04-06
  • Release (Streaming): 2018-12-14
  • Streamingplattform: Netflix
  • IMDb: Roma

Recension - Blu-ray/DVD

I 70-talets Mexico City får vi följa med i Cleos vardag. Hon arbetar som husa hos en familj med fyra barn, där fadern spenderar en hel del tid borta. Hon är älskad av både barn och vuxna, samtidigt som hon sliter hårt med städning, matlagning, barnpassning och upplockning av ofantliga mängder hundskit.

Men hon har också ett liv utanför familjen, där hon umgås med sin väninna, träffar en ung man med allt vad det innebär och helt enkelt försöker leva ett normalt liv. Något som inte alltid är så lätt i en värld där allt kan hända.

”Roma” är Alfonso Cuaróns åttonde film och utan tvekan hans mest personliga. Han berättar här sina minnen om när han själv växte upp, och Cleo är motsvarigheten till Liboria, eller Libo som hon kallades, som var husa hemma hos Alfonsos familj. Filmen är även dedikerad till just Libo.

Cleo spelas av Yalitza Aparicio, som här gör sin debut som skådespelerska. Och vilken debut sedan! Hon syns i stort sett i varenda scen, och det är ingen överdrift att påstå att hon bär hela filmen på sina axlar. Det är långa, intensiva tagningar och hon är helt fantastisk!

Cuarón har skapat en väldigt personlig och enormt vacker film med ”Roma”. Vacker inte bara på insidan, utan också på utsidan. Med sitt svartvita foto, fantastiska vyer och långa, svepande tagningar är det en fröjd både för ögonen, hjärnan och inte minst hjärtat att ta till sig filmen.

När ”Roma” hade premiär på Netflix strax före jul 2018 blev jag genast nyfiken på filmen, samtidigt som jag inte direkt kände mig peppad på att se den. Den kändes för tung, för allvarlig och det fanns så mycket annat som tilltalade mig mer. Så det blev aldrig av att jag såg den. Inte förrän nu, när den släppts på en väldigt fin blu-ray (av Criterion dessutom). Från den allra första scenen blev jag helt hänförd. Det här är bland det bästa jag sett.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer