Western Stars

  • Svensk titel: Western Stars
  • Originaltitel: Western Stars
  • Speltid (min): 83
  • Release (Blu-ray/DVD): 2020-04-20
  • IMDb: Western Stars

Recension - Blu-ray/DVD

”This movie made sweet, sweet love to my eyes, my ears, and my soul.”

Så löd min korta, men hyfsat koncisa recension av “Western Stars” på letterboxd. Jag ska försöka vara aningen mer utförlig här.

”Western Stars” är en musikdokumentär av och med Bruce Springsteen, där han uppbackad av både band och orkester framför samtliga 13 låtar från albumet med samma namn. Det är en liten intim spelning framför en liten publik, och allt sker i en drygt 100 år gammal och enormt vacker lada som står på Springsteens gård i New Jersey.

Låtarna varvas med gamla filmklipp och små berättelser där Springsteen berättar lite om vad låtarna handlar om, hur de skapades i hans huvud och vad han försöker berätta med dem.

Alltså, detta är fantastiskt. Jag gillar Springsteen, har sett honom live om än bara en gång (hittills) men jag räknar mig inte till den fanatiska skaran av fans. Men jävlar så bra det här är! Så vackert, så harmoniskt. Som han själv inleder filmen är skivan ”Western Stars” en 13 låtar lång meditation.

Jag hörde någon osäkert fråga om detta är rock- eller countrymusik. Svaret är enkelt: Det är Springsteen. Och det är fenomenalt.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer