Jojo Rabbit

  • Svensk titel: Jojo Rabbit
  • Originaltitel: Jojo Rabbit
  • Speltid (min): 108
  • Release (Bio): 2020-01-10
  • Release (Blu-ray/DVD): 2020-06-01
  • Tagline: An anti-hate satire.
  • IMDb: Jojo Rabbit

Recension - Blu-ray/DVD

Unge Johannes, oftast kallad Jojo, idoliserar Adolf Hitler och är extremt stolt över att vara en del av Hitlerjugend. Faktum är att det gått så långt att Adolf själv är hans låtsaskompis som mer än gärna delar med sig av sina synpunkter om hur Jojo sköter sig.

När Jojo en dag får veta att hans mamma, hans egen mamma, gömmer en judisk flicka i deras hem blir han bestört. Han vill givetvis få bort den otäcka juden som när som helst kan förgöra honom med sina övernaturliga krafter, men samtidigt vet han att så fort han avslöjar innebär det en dödsdom för mamman. Att förlora sin mor är inte ett alternativ, men kanske kan han tvinga ur juden alla hennes hemligheter för att kunna dokumentera dessa för eftervärlden…

Under tiden som Jojo ”intervjuar” Elsa, som flickan heter, lär han sig mer och mer om vad som egentligen är sant och inte sant, vad som är viktigt i världen. Det blir ett uppvaknande för både Jojo och andra runt omkring honom.

”Jojo Rabbit” är regisserad av Taika Waititi som också spelar Hitler i filmen, något han gör med bravur och utan att vara rädd för att håna karaktären. Jojo spelas av underbarnet Roman Griffin Davis, som briljerar i sin debutfilm. Vi får även se Scarlett Johansson som Jojos mamma, Thomasin McKenzie som Elsa och Sam Rockwell som kapten Klenzendorf. Lägg därtill Stephen Merchant som otäckt leende Gestapoofficer.

Filmen bjuder på glädje, sorg, skratt och allvar, och är enormt välgjord i alla avseenden. Kan inte göra annat än att rekommendera den, och mitt betyg är bara snäppet lägre än vad min kollega Johan gav den i sin biorecension. Hade vi halvpoängare att leka med hade jag utan tvekan lagt till en sådan.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Andra recensioner

Kommentarer