Interstate 60

  • Svensk titel: Interstate 60
  • Originaltitel: Interstate 60
  • Release (Blu-ray/DVD): 2003-04-23

Recension - Blu-ray/DVD

Bob Gale.
Namnet kanske inte säger er så mycket. Men om jag säger att detta är mannen som skrev manusen till ”Tillbaka till framtiden trilogin”, så kanske någon klocka ringer någonstans. Jag älskar ”Tillbaka till framtiden”. Det är sagolika filmer som verkligen berättar något jag gillar väldigt mycket; ”tänk om historier”. Tänk om dina föräldrar inte åkt till samma resmål och träffat varandra? Tänk om du inte hade åkt skidor den där dagen när du olyckligt bröt handleden…

Ganska fånigt kan tyckas, men jag gillar att leka med tanken om tidsparadoxer. Det gör tydligen Bob Gale också.
Interstate 60 handlar om Neal Oliver, som på sin 23-årsdag önskar sig något han bara inte kan få, på skämt. En dröm han inbillat sig om den där fantastiskt vackra tjejen han ser på reklampelarna.
Plötsligt faller han medvetslöst ihop och när han sedan vaknar upp så sker hans livs resa. I fantasins gränsland där allt kan hända. Interstate 60 finns inte i USA, på kartan i alla fall.

Detta är en resa som tar dig till ett paradoxallt gränsland. Där du får träffa på alla möjliga sorters karaktärer. Dock med en starkt bindelse till varandra så det faller naturligt in i smaken. Det är helgalet, fantasifullt, välspelat och med en enda grundidé; vem har sagt att drömmar endast är drömmar.

Interstate 60 är klart den svåraste filmen jag någonsin recenserat. I och med att det går inte att beskriva denna känsla med ord. Den bara dyker upp där och stannar hos dig i dryga två timmar. Den tar dig till ickeexisterande platser (på kartan alltså) med likväl så känns de som det. Det är surrealistiskt, flummigt, roligt och på något konstigt sätt…logiskt.

Rollbesättningen är mycket lyckad. Marsden lever upp till sin huvudroll och man sätter sig, trots allt, ganska lätt in i hans situation. Oldman är lysande (som vanligt) och Chris Cooper gör (tro det eller ej) en av sina bästa roller någonsin(det säger en hel del, han är briljant).
Christopher Lloyd är lika mystisk och rolig som alltid och ni hittar både Michael J Fox och Kurt Russell i underbara småroller.
(Fotnot: Både Fox och Lloyd är ju som bekant vän med Bob Gale. Marty McFly och Doc Emmet L. Brown, ni minns?)

Alla som överhuvudtaget är intresserade av film får härmed en order ifrån mig:

Se denna!

Gustaf Molin

Kommentarer