La Casa de Papel säsong 1-4

  • Svensk titel: La Casa de Papel säsong 1-4
  • Originaltitel: La Casa de Papel
  • Speltid (min): 1920
  • Release (Streaming): 2017-12-21
  • Streamingplattform: Netflix
  • IMDb: La Casa de Papel säsong 1-4

Recension - Streaming

Varning för spoilers! Den här recensionen är till för likasinnade som redan plöjt avsnitten i säsong 1, 2, 3 och 4. Till er andra: Se serien bara! Givetvis på originalspråket för att inte missa passionen och nerven. Investera i några inledande avsnitt, så blir paybacken enorm. 


Mina Twitter-intryck av säsong 1:

Säsong 1 av vitala "La casa de papel" imponerar. Spansk heistserie där huvudstadsrånarna fräckt bryter sig in i myntverket och tar gisslan. För oss som gillar oförutsägbar krimspänning och smarta kupper med extra allt.


Mina Twitter-intryck av säsong 2:

Säsong 2 av beroendeframkallande "La casa de papel" avslutade det smått utdragna (första) rånet på ett tillfredsställande sätt. Länge leve Professorn! Hoppas bara säsong 3 undviker "Prison Break"-syndromet med narrativa upprepningar. Finns det ny terräng att utforska? (Jo, det fanns det.)


Mina Twitter-intryck av säsong 3:

Serien höll mig i ett järngrepp även i säsong 3 med den nya Berlin-kuppen med dränkta guldtackor, pengaregn till folket och skyhöga insatser. Älskar musiken, dialogen och karaktärerna. Netflix har hittat en winner. "O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao!"


Mina Twitter-intryck av säsong 4:

Fjärde omgången briljerade precis som man hade hoppats på. Höjdpunkter i säsongen? Den otäcka utvecklingen med den hemliga bunkern och dess psykopat. Operation: rädda Lisbon var clever. Hjärtskärande när ni-vet-vem dog. Uppfriskande också med en värdig motståndare i listiga och iskalla förhörsledaren Alicia Sierra.


Säsong 5 planeras för fullt och är tänkt att knyta ihop säcken. Tur är väl det för man MÅSTE ju få veta hur i helsike gänget ska få ut alla guldtackor och klara livhanken på en och samma gång! Höga förväntningar med andra ord.

För oss som inte får nog finns det en intressant dokumentär på Netflix som avhandlar den internationella braksuccén och dess ikoniska Dali-masker och lockande upplägg. Skådespelarna skapar närmast hysteri när de rör sig ute bland fansen. Tydligen jobbar manusförfattarna in i det sista för att hela tiden överraska oss tittare och spontant kunna spinna vidare på något som uppstår under inspelningarna. Måste vara kreativt, men rörigt med tanke på hur komplicerad storyn är med tidshopp och smarta vändningar. 

När man väl snubblar över en toppserie av denna kaliber är det svårt att sluta titta. Så här engagerad när det gäller att hålla på gärningsmän (och kvinnor) på fel sida av lagen har jag inte varit sedan mästerverket "Breaking Bad" gick i mål. Det säger mycket. Vilken homerun, Netflix!

Johan Karlsson

Kommentarer