Berts dagbok

  • Svensk titel: Berts dagbok
  • Originaltitel: Berts dagbok
  • Speltid (min): 88
  • Release (Bio): 2020-08-05
  • Release (Blu-ray/DVD): 2020-11-23
  • IMDb: Berts dagbok

Recension - Blu-ray/DVD

Bert Ljung och hans polare Åke och lill-Erik ska börja högstadiet, och en helt ny värld kommer att öppna sig för dem. OK, inte helt ny, då Klimpen fortsätter att terrorisera dem dagarna i ända. Men vem kan tänka på Klimpen när Yoghurt-Leila finns?

Yoghurt-Leila går i nian, är världsbäst på basket och är dessutom reklammodell. Dessutom är hon sååå snygg! Klart Bert måste lägga in en stöt! Men hur ska en liten sketen sjua kunna bli ihop med en tjej i nian? Bert bestämmer sig för att bli kompis med nya klasskamraten Amira, som råkar vara Leilas lillasyster. Nu är det raka spåret som gäller… eller?

”Berts dagbok” bygger föga förvånande på karaktärerna från Sören Olssons och Anders Jacobssons böcker om Bert, och kan ses som en omstart efter den gamla TV-serien från 1994 (och tillhörande film från 1995). Precis som samma duos karaktär Sune känns Bert fortfarande lika aktuell nu som då.

Hugo Krajcik är charmig i titelrollen, och jag skulle inte bli förvånad om vi får se honom upprepa rollen ett par gånger under de kommande åren.

Förvånande nog består soundtracket av gamla svenska hiphop-hits från sent 90-tal/tidigt 2000-tal (tänk Petter, Melinda Wrede, Latin Kings, Fattaru etc.), och ännu mer förvånande, åtminstone för mig som aldrig varit ett fan, funkar det riktigt bra.

Även om jag personligen alltid föredragit Sune framför Bert så kan jag inte blunda för att ”Berts dagbok” är en härligt charmig familjefilm. Har man dessutom sett den gamla TV-serien finns det ett par subtila cameos att le åt.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer