Godfather Coda: The Death of Michael Corleone

  • Svensk titel: Godfather Coda: The Death of Michael Corleone
  • Originaltitel: Mario Puzo's The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone
  • Speltid (min): 158
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-01-11
  • IMDb: Godfather Coda: The Death of Michael Corleone

Recension - Blu-ray/DVD

När fan blir gammal blir han religiös sägs det. Kanske stämmer det bra in på Michael Corleone, som på äldre dagar vill komma ifrån skumraskaffärerna och den organiserade brottsligheten och istället bli en ärlig (nåja) affärsman, och samtidigt hitta någon som kan ta över familjens affärer när han själv inte längre orkar.

Men det är som han själv säger i filmen: ”Just when I thought I was out, they pull me back in!”

Ingen kan lämna maffian bakom sig helt och hållet utan att det blir problem. Som om det inte räckte med småbusar som Joey Zasa finns det även oroligheter i de inre leden. Kan han till exempel verkligen lita på brorsonen Vincent?

Ända sedan ”Gudfadern, del III” hade premiär 1990 har det varit populärt att kritisera den brutalt, att riktigt såga den. Jag tycker nog att det är lite orättvist. Visst, den är definitivt inte perfekt, men jag tycker ändå att det är en högklassig film. Det stora problemet, om man kan kalla det så, är att de två första filmerna i serien är mästerverk och i jämförelse med dem håller den inte.

Speciellt populärt har det varit att klaga på Sofia Coppolas insats. Hon spelar Michael Corleones dotter Mary, och det är tydligt att då 19-åriga Sofias skådespelartalang inte låg på samma nivå som sina motspelare. Rollen skulle ursprungligen ha spelats av Winona Ryder, som dock hoppade av i sista stund.

Under pandemin 2020 har det varit svårt att skapa nya filmer i Hollywood. Däremot har det funnits tid att sitta och pilla med sina gamla alster, och det är precis vad Francis Ford Coppola har gjort. Han har restaurerat sin film, flyttat runt några scener och tagit bort några andra. Resultatet kallar han ”The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone” och det är denna version som nu släpps på DVD och bluray. Jag tycker att den här versionen har ett bättre flyt i historien, och anser att det definitivt är ett lyft jämfört med originalversionen. Lika bra som de första två filmerna blir den naturligtvis inte, men vi snackar fortfarande en fyra i betyg.

Filmen bjuder på vacker musik och härliga vyer från Sicilien. Fantastiska skådespelare som Talia Shire, Eli Wallach, Andy Garcia, Joe Mantegna, Diane Keaton och förstås Al Pacino.

Rekommenderas!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer