New Mutants, The

  • Svensk titel: New Mutants, The
  • Originaltitel: The New Mutants
  • Speltid (min): 98
  • Release (Bio): 2020-09-02
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-01-18
  • IMDb: New Mutants, The

Recension - Blu-ray/DVD

Dani väcks mitt i natten av sin far – de är under attack och måste springa allt de kan. Från vad är oklart, allt de vet är att det är något stort och oerhört farligt som är ute efter dem. Dani slås under flykten medvetslös, och när hon vaknar befinner hon sig på ett sjukhus. Eller är det verkligen ett sjukhus?

Det visar sig att hon, tillsammans med fyra andra ungdomar, är tillfälligt instängda på detta sjukhus för att hållas under observation medan de kommer underfund med sina nya förmågor. De är nämligen alla fem mutanter…

I tron att de ska få hjälp med att styra sina krafter och en dag kanske kunna gå med i X-Men får de dagarna att gå med olika sorters övningar och gruppsamtal. Men det visar sig snart att allt inte är vad det verkar…

”The New Mutants” har då till slut haft premiär. Filmen var egentligen klar att släppas redan 2018, men premiären sköts gång på gång upp. Ett tag var det snack om att de behövde filma om vissa sekvenser, men efter ännu fler förseningar hävdade regissören Josh Boone att skådespelarna blivit så pass mycket äldre att det inte längre var ett alternativ. Så här är vi nu, med en film som faktiskt är bättre än vad man skulle kunna tro med den ryggsäcken.

Jag har aldrig läst någon av serierna som filmen bygger på och har därför ingen som helst historia med dessa karaktärer. Därför kan jag inte heller uttala mig om hur troget man följt förlagan, men det spelar egentligen ingen roll. Filmen var betydligt mörkare än vad jag trodde den skulle vara, och känns stundtals mer som en skräckfilm än en superhjältefilm. Lite splittrad känsla, men ändå lite fräscht, och något som får filmen att skilja sig från mängden av superhjältefilmer.

Skådespelarna är inte så tokiga de heller. Jag kände bara igen Maisie Williams (”Game of Thrones”) och Charlie Heaton (”Stranger Things”), de andra var nya bekantskaper.

Nämen hörrni, det här var inte så tokigt ändå. En stabil trea i betyg måste det ändå bli.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Andra recensioner

Kommentarer