Nelly Rapp - Monsteragent

  • Svensk titel: Nelly Rapp - Monsteragent
  • Originaltitel: Nelly Rapp - Monsteragent
  • Speltid (min): 92
  • Release (Bio): 2020-10-23
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-02-08
  • IMDb: Nelly Rapp - Monsteragent

Recension - Blu-ray/DVD

Nelly Rapp har lite problem med att passa in i skolan. Hennes fantasi och fokus på spöken och monster förstås inte av de andra och hon har svårt att få kompisar. Hennes pappa är naturligtvis bekymrad, medan hon själv tycker att de andra ”inte fattar någonting”.

Med förhoppningen att ett miljöombyte ska göra henne gott har pappan ordnat att Nelly ska få spendera höstlovet hos sin morbror Hannibal, som bor i ett stort hus långt ut på landet. Väl på plats möts de av Hannibals medarbetare LENA-SLEVA som först misstar Nelly och pappan för städhjälp, men som snart inser vilka det är som kommit på besök och blir väldigt förtjust.

Redan första natten vaknar Nelly av att hon hör något, och när hon smyger upp för att ta reda på vad det är ser hon Hannibal och LENA-SLEVA dra in ett infångat monster ner i husets källare! Pappan tror henne inte förstås, och lite motvilligt åker han hem igen medan Nelly stannar kvar över lovet.

Det tar inte många timmar innan Nelly börjar snoka i källaren och givetvis blir påkommen av både LENA-SLEVA och Hannibal. Efter lite tjat från Nellys sida ger de med sig och berättar att de båda är monsteragenter, som arbetar med att fånga in de monster som inte sköter sig. De berättar också att Nellys mamma också var en agent, som försvann under jakten på en varulv.

Nelly bestämmer sig direkt att hon också ska bli monsteragent och det tar inte lång tid innan hon stöter på en alldeles riktig Frankensteinare! Denna Frankensteinare, som heter Roberta, är dock inte alls farlig och de blir snart vänner. Så nu måste Nelly bestämma sig vilken sida hon är på – ska hon följa de nya direktiven från monsteragenternas ledare Vincent, dvs. att fånga in ALLA monster utan undantag, eller ska hon skydda monstren istället?

”Nelly Rapp – Monsteragent” är baserad på karaktären Nelly Rapp från böckerna av Martin Widmark (som också ligger bakom böckerna om ”LasseMajas detektivbyrå”) men har en helt ny handling. Även om en hel del har ändrats från böckerna känner man igen det mesta.

Även om filmen bjuder på både varulvar, veganska vampyrer, spöken, mumier och ”Frankensteinare” är det väldigt barntillåtet och familjevänligt. Vi får till och med ett litet oväntat dansnummer, där jag misstänker att det bara är de lite äldre föräldrarna (som undertecknad) som känner igen ”Hoodoo Wanna Voodoo” med Trance Dance.

Unga Matilda Grossman spelar Nelly med bravur, och jag gillar Marianne Mörck som LENA-SLEVA och Johan Rheborg som morbror Hannibal. Däremot tyckte jag att Björn Gustafsson är malplacerad som Vincent och inte funkar helt ut. En petitess i sammanhanget, men ändå något jag störde mig lite på.

”Nelly Rapp – Monsteragent” var en trevlig upplevelse som både jag och barnen uppskattade. Det finns definitivt potential för en ny filmserie.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer