Vamp

  • Svensk titel: Vamp
  • Originaltitel: Vamp
  • Speltid (min): 93
  • Release (Bio): 1986-10-17
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-03-01
  • Tagline: A Frightening Comedy
  • IMDb: Vamp

Recension - Blu-ray/DVD

För att komma in i en eftertraktad studentförening bestämmer sig kompisarna Keith och A.J. för att skaffa en strippa till en fest. Med begränsad budget beger de sig till de skummaste kvarteren i stan där porrklubben ”The After Dark Club” ligger. De ser flera tilltalande uppträdanden men fastnar framförallt för huvudnumret Katrina.

Tyvärr är inte Katrina, eller de andra på klubben för den delen, riktigt vad Keith och A.J. räknat med. De är nämligen vampyrer, och de har siktat in sig på nytt, färskt blod…

”Vamp” är en vampyrkomedi från 1986 som utan att överdriva nått kultstatus. Jag har sett den en gång tidigare, troligtvis 1987, men mindes bara en enda scen. Trots det var jag taggad på att se om den. Jag menar, senare delen av 80-talet var en fin period för vampyrfilmer (”Fright Night” kom 1985 och ”The Lost Boys” 1987) så det här borde sitta som en smäck.

Det gjorde den inte. Jag vet inte om det bara är jag, men detta var alldeles för pratigt. Filmen ska dock ha ett stort plus för sitt foto, det är mycket rosa/lila och grönt och allt känns extremt stiliserat på ett sätt som ramar in axelvaddarna på ett perfekt sätt. Samtidigt blir man lite rädd över att man faktiskt klädde sig så där när det begav sig…

Sångerskan, modellen och skådespelerskan Grace Jones spelar Katrina, och jag blev lite förvånad över hur lite hon faktiskt är med i filmen. Men vilken utstrålning den kvinnan har, jisses! Det var också kul att se Billy Drago i en liten, men minnesvärd roll som albinoligist.

Det är lite svårt att sätta ett betyg på ”Vamp”. Jag vill rekommendera alla att se den, om inte annat för att få uppleva något speciellt. Samtidigt är den som sagt lite pratig och stundtals långsam, och jag kan mycket väl tänka mig att många skulle undra vad fasen det är de tittar på.

Efter en hel del velande sätter jag en stark tvåa i betyg. Det här är ett typiskt tillfälle då jag önskar att vi hade halvpoäng att ge ut också.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer