Black Moon Rising

  • Svensk titel: Black Moon Rising
  • Originaltitel: Black Moon Rising
  • Speltid (min): 100
  • Release (Bio): 1986-01-10
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-02-22
  • Tagline: Meet Sam Quint... Stealing from him is the biggest mistake you can make.
  • IMDb: Black Moon Rising

Recension - Blu-ray/DVD

Quint är en tjuv av rang, så pass bra att han ofta anlitas av diverse myndigheter som t ex CIA för att lägga vantarna på bevismaterial. Under ett sådant uppdrag där han ska stjäla ett databand med viktig information blir han upptäckt och tvingas fly under dramatiska former. För att försöka rädda sitt eget liv gömmer han bandet i en experimentell bil för att hämta tillbaka det vid ett senare tillfälle.

Vad han inte räknat med är att bilen blir stulen, och nu tickar klockan. Nu måste han hitta både bilen och bandet innan det är för sent, och det kommer inte att bli enkelt.

”Black Moon Rising” är en klassisk actionrulle från 1986, skriven och producerad av ingen mindre än John Carpenter. Han skrev den i samband med inspelningen av ”Flykten från New York” men har enligt egen utsago inte sett den färdiga filmen.

I huvudrollen som Quint ser vi en 40-årig Tommy Lee Jones, och det är nu utom alla tvivel att han föddes som en gammal man. Den biltjuv som gäckar honom spelas av Linda Hamilton, i permanenternas permanent. Som ärkeskurken, tillika Hamiltons chef, ser vi Robert Vaughn, som är slemmig som bara Robert Vaughn kan vara slemmig.

Sist jag såg den här filmen var på en gammal dassig hyr-VHS, och det enda jag mindes var att den titulära bilen var riktigt ful. Det visar sig att mitt enda minne var korrekt. Baserad på den riktiga konceptbilen Wingho Concordia II, en kanadensisk prototyp från 1980. Ful som stryk, och man tänker först att ”tack och lov att så fula bilar inte byggs längre” innan man kommer ihåg Teslas Cybertruck…

Är ”Black Moon Rising” en bra film? Kanske inte. Men jag blev överraskad över hur underhållande den var ändå i sin ostighet. Klart det blir en stabil trea i betyg.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer