Children of the Corn I, II & III

  • Svensk titel: Children of the Corn I, II & III
  • Originaltitel: Children of the Corn I, II & III
  • Speltid (min): 276
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-02-22
  • IMDb: Children of the Corn I, II & III

Recension - Blu-ray/DVD

Jag läste hur mycket Stephen King som helst som ung, och såg nog de allra flesta av de (alltför ofta) kassa filmatiseringar som gjordes på hans berättelser. Men av någon anledning kom jag mig aldrig för att se ”Children of the Corn”, vare sig originalet från 1984 eller någon av dess nio(!) uppföljare. Inte heller har jag sett nyinspelningen som kom härom året.

Så när jag nu fick chansen att recensera en bluray-utgåva innehållandes de tre första filmerna i serien tänkte jag att nu får det bära eller brista. Det var med lagom höga (dvs inte alls) förväntningar jag drog igång tittandet.

Children of the Corn, 1984

I den första filmen får vi följa paret  Burt och Vicky som är ute på en liten roadtrip. Burt ska börja på en ny läkartjänst i en annan stad och de är på väg dit för att starta en ny etapp i sina liv. Men på vägen råkar de köra på ett barn, och chockade tar de sig till närmsta stad, Gatlin, för att hitta hjälp. Det visar sig dock att det inte finns några vuxna i Gatlin, utan bara en massa barn som verkar följa den unge Isaac och hans religiösa dravel om ”han som går bakom raderna” i majsfälten. Det enda som är läskigare än religiösa fanatiker är barn som är religiösa fanatiker! Nu måste Burt och Vicky försöka ta sig levande från denna lilla håla, innan de offras till majsfältsguden…

Hörni, det här var faktiskt inte så tokigt trots allt! Visst är det lite lökigt här och där, men ändå underhållande. En välförtjänt trea i betyg.

Children of the Corn II: The Final Sacrifice, 1992

En journalist reser till den lilla staden Gatlin tillsammans med sin son för att undersöka eftermälet till händelserna i den första filmen. Man har hittat alla vuxna, brutalt slaktade, och bestämmer sig för att de stackars barnen måste få nya hem i grannstaden Hemingford. Bara en ensam stackars lärare vet vad ungarna är kapabla till och protesterar högljutt, men till ingen nytta. Nu kan barnen snart börja leva jävel igen, med en helt ny uppsättning vuxna som kan agera offerlamm.

Nja. Om den första filmen var underhållande var den här mer ett sömnpiller. Faktum är att jag redan dagen efter jag såg den började glömma bort vad den handlade om. Knappast ett bra tecken, men filmen kan få en svag tvåa i betyg ändå.

Children of the Corn III: Urban Harvest, 1995

Två unga pojkar, tillika styvbröder, blir efter faderns oförklarliga död adopterade av ett ungt par i Chicago. Den äldre av de båda acklimatiserar sig relativt snabbt till det nya livet, men den yngre, Eli, gör det inte. Han beter sig mer och mer konstigt, planterar snabbt växande majs i en gammal fabrikslokal intill sitt nya hem och börjar predika om ”han som går bakom raderna” för de ungdomar som vill lyssna. Just det, nämnde jag att bröderna kom från Gatlin?

Oj. Det här var inte speciellt bra. Här öser vi på med effekter och en ”final” som fick mig att vilja sjunka genom golvet. Herregud vilket blaj! Nej, mer än en etta kan jag inte ge den här filmen.

Så. Det är tydligt att filmerna i den här boxen är av skiftande kvalitet. Men, som alltid, är smaken som baken och det finns säkert många där ute som uppskattar de senare filmerna mer än vad jag gjorde. I helhet får denna lilla box ändå en trea i betyg tack vare den första filmen.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer