Panic Room

  • Svensk titel: Panic Room
  • Originaltitel: Panic Room
  • Release (Bio): 2002-04-12
  • Release (Blu-ray/DVD): 2002-09-25

Recension - Blu-ray/DVD

David Fincher är tillbaka med en ny film! Regissören som gav oss moderna klassiker som Se7en, Fight Club och grymt underskattade ’The Game’ levererar här thrillern ’Panic Room’.

Här spelar Jodie Foster en nyskild kvinna, Meg Altman, som tillsammans med sin diabetessjuka dotter flyttar in på Upper West Side i New York. I denna lägenhet finns ett så kallat ’Panic Room’, ett lönnrum utrustat med diverse överlevnadshjälpmedel utifall att behov skulle uppstå, exempelvis vid ett inbrott. Föga anar Meg att hon och hennes dotter kommer vistas mer i detta rum än hon önskar när tre ljusskygga inbrottstjuvar plötsligt uppenbarar sig…

’Panic Room’ är en stundtals spännande film som främst ges liv tack vare bra skådespelarinsatser med Forest Whitaker i spetsen. Det är ett gediget hantverk precis som vi förväntar oss av Fincher och speciellt kameraåkningarna som tar oss genom våningsplan, väggar och dylikt är ett nöje att skåda. Det vi inte förväntar oss av Fincher som vi dock får är en ganska platt historia som har svårt att undvika klyschor som exempelvis ’boven med det goda hjärtat’. ’Panic Room’ når definitivt inte upp till mästerverket Se7en och känns mer förutsägbar och mindre intressant än ’The Game’ även om den faktiskt är sevärd – inte minst för det ovannämnda hantverket.

Slutdomen är således att ’Panic Room’ är en snygg film som ändå inte når ända fram. Den är spännande men inte så spännande som väntat. Lite av en besvikelse, Fincher.

Erik Norin

Kommentarer