U-571

  • Svensk titel: U-571
  • Originaltitel: U-571
  • Speltid (min): 111
  • Release (Bio): 2000-11-10
  • Release (Blu-ray/DVD): 2001-03-14

Recension - Blu-ray/DVD

Från Umeå Filmfestival

Avslutningsfilmen för Umeå Filmfestival blev i år en amerikansk rulle. Inte vilken som helst utan en som innehåller Jon Bon Jovi. Och saken är den att han är bättre som skådis än som sångare, men det är naturligtvis inte sagt att han är bra för den delen. Men visst, han säger några saker då och då och syns i bild från och till. Men det finns annat som är bra med denna krigsfilm som utspelar sig under andra världskriget. Även om det kanske inte är så bra som jag hoppades.

Kortfattat så är storyn som följer:
Tysk Ubåt får problem i strid och tvingas invänta hjälpande ubåt. Jenkarna får reda på att ombord på just denna ubåt finns Enigma, tyskarnas kodningsmaskin. Denna måste visst jenkarna ha för att vinna kriget så man skickar dit en amerikansk ubåt, förklädd till en tysk sådan. En liten grupp tappra män klär sig i nazikläder och bordar den tyska ubåten. Allt går bra tills den amerikanska ubåten sprängs och kvar är den tuffa lilla gruppen, ensamma på en tysk ubåt med en tysk jagar hack i häl.

Jag vet att det kan låta som om jag är sarkastisk. Saken är den att jag är mer besviken. Okej, det är en välgjord film med mycket spänning och bra sådespelarinsattser. Och jag är väl medveten om att det är svårt att göra film idag om andra världskriget efter att ”Rädda menige Ryan” och ”Den tunna röda linjen” fortfarande toppar videolistor världen över. Regissören Jonathan Mostow har gjort mycket research inför denna film, vilket inte överraskar mig eftersom resultatet är en bra krigsfilm med en klar verklighetsnärvaro. Det blir mer spännande med en gammal skrothög från 30-talets slut än med en toppmodern atomubåt och den klaustrofobiska känslan av att sitta i en konservburk är klart påtaglig. Det finns också en dos amerikanskt-äckel-skryt-och-martyr-känslosvall, som man visserligen kunde vänta sig av en film som denna. Men va tusan, amerikanarna har alltid producerat krigsfilmer för att stärka sitt egna självförtrpende så även här kan jag bortse från det. Tyvärr går det inte att komma ifrån likheterna med mästerverket ”Das Boot” vilket är ganska så synd. Men i det stora hela är U-571 en bra krigsfilm som garanterar spänning. Och glädjande nog kan jag konstatera att Jon Bob Jovi är kortklippt…

Jesper Isaksson

Kommentarer