Princess Bride, The

  • Svensk titel: Princess Bride, The
  • Originaltitel: The Princess Bride
  • Speltid (min): 98
  • Release (Bio): 1988-10-14
  • Release (Blu-ray/DVD): 2014-02-10
  • IMDb: Princess Bride, The

Recension - Blu-ray/DVD

En perfekt film. Finns det? Jag är inte säker, ge mig en titel och (om jag har sett den) jag kan med största sannolikhet ta fram något som inte håller måttet och som sänker helhetsintrycket. Det finns dock några få undantag, några få filmer som jag inte kan klanka ner på hur mycket jag än försöker. En av dem är Rob Reiners ”The Princess Bride”.

En vacker saga om kärlek och äventyr, fylld med spänning, romantik och humor, det är precis vad ”The Princess Bride” är. Den fagra Buttercup (spelad av en blott 20-årig Robin Wright) är djupt förälskad i drängen Westley (en ung och stilig Cary Elwes) och blir djupt deprimerad när han anmäls saknad efter ett piratangrepp mot den båt han befann sig på.

Prins Humperdinck – genialt spelad av Chris Sarandon – bestämmer sig för att utnyttja sin adliga rätt och välja ut en valfri kvinna att äkta och lotten faller på Buttercup. I tron om att hon ändå aldrig kommer att få återse sin stora kärlek finner hon sig i sitt nya öde. När hon blir kidnappad av den sluge Vizzini (Shawn Wallace) och hans kumpaner Inigo Montoya (Mandy Patinkin i sin paradroll) och Fezzik (den väldige Andre the Giant) beger sig prinsen ut för att hitta henne. Men han är inte ensam om den idén, och inte heller den som först hittar henne...

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om denna film, men jag vill verkligen inte avslöja för mycket. Jag nöjer mig med att säga att filmen innehåller förstklassiga fäktningsscener, romantik, humor, högklassigt skådespeleri, vackra miljöer, fantastisk musik av Mark Knopfler och en av de bästa replikerna i filmhistorien:

”My name is Inigo Montoya. You killed my father. Prepare to die.”

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer