King Kong

  • Svensk titel: King Kong
  • Originaltitel: King Kong
  • Speltid (min): 100
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-11-02

Recension - Blu-ray/DVD

Vad som kan störa är att allt som blir poppis blir så poppis så att det inte längre är bra. Det kanske är självklart, vad vet jag. Jag minns med skräckblandad förtjusning ”Sagan om ringen”, och hur filmerna plötsligt var mer ”Sagan om ringen” än ”Sagan om ringen” själv. Eller "Härskarringen" som trilogin inte heter i folkmun. Alltså för poppis för sitt eget bästa. Nu är det ”King Kong” som är på tapeten. Vart jag än vänder mitt klotformade huvud så får jag syn på något som har att göra med eller kan anknytas till den jättelika gorillan. Jag kan dock inte låta bli att själv ryckas med av det, det är delvis därför jag skriver den här texten. Så därför: ”King Kong”-feber på Tellus för hela slanten.

I och med att något blir poppis så kan man också tjäna en slant på vadsomhelst som på något sätt kan anknytas till den äkta varan. Tänk ”Star Wars”. Tänk fem miljoner Lego-Vader i dansk hårdplast. Nu när det är "King Kong" för hela slanten så passar Atlantic på att släppa en finfin utgåva av originalet från 30-talet. Alltihopa paketerat i en finfint färglagd förpackning som väl matchar den finfint färglagda versionen av filmen som man också får med på köpet.
Men låt oss skala av allt som gör ”King Kong” till något mer än ”King Kong”. Låt oss för ett tag glömma allt bonusmaterial, alla dataspel, det faktum att filmen ligger på en skiva, och att den nyligen nyinspelats av en svettig splatterfilmslegend med en specialeffektsbudget stor som Burmas budgettunderskott. Nu är det glömt. Allt som finns kvar är nu ”King Kong”, och dess allra innersta essens.

Så vad är ”King Kong” egentligen?

”King Kong” är en film om en förväxt apa som dödar en jävla massa människor. Egentligen så är det inte så mycket mer. Det är tidens inverkan på filmen som gör den lika stor som dess grymtande huvudrollsinnehavare. Med tidens hjälp har vi lärt oss vad King Kong också är. King Kong är inte bara något av det mest skrämmande som någonsin skådats. King Kong är också det häftigaste som någonsin kan göras med modern filmteknik. King Kong är ultravåldsam. Det var då. Nu har vi ”Dark Waters”, vi har ”War of the Worlds (även den för poppis) och vi har ”Kill Bill”.

I dag är ”King Kong” ett statement över människans uppfinningsrikedom. Det är en film om utanförskap, kärlek över gränser, fördomar, och förnedring i medierna. I vår tid är Kong till och med lite gullig med sina ögonbryn. Det var han inte då, då var han skräcken själv. Så tiderna har ändrats, men vad ”King Kong” alltid har varit, är en fantastisk historia. Vare sig apan är en docka eller femtiotusen polygoner så är han alltid budbärare av en fantastisk historia, och det kan inte ens tiden ändra på. Så gå och se nya ”King Kong”, spela dataspelet, och köp 30000 actionleksaker också för den delen. Glöm bara inte var allt började. På en gudsförgäten ö bebodd av skräcködlor, allt i svartvitt. Eller nu i färg. På en laserskiva nära dig.

Kim Ekberg

Kommentarer