Braindead

  • Svensk titel: Braindead
  • Originaltitel: Braindead
  • Speltid (min): 97
  • Release (Bio): 1993-07-16
  • IMDb: Braindead

Recension - Blu-ray/DVD

Jag vet, Bad taste och Braindead är väldigt lika och jag hatade Bad taste för att det var en vidrig, avskyvärd och äcklig smörja. Men Braindead är ju alldeles underbar. Här har vi humor och äckeleffekter perfekt hopblandat och blod på en hög men rimlig nivå.

Historien följer unge Lionel som tar sin flickvän på zoo, men förföljs av sin psykotiske mamma som på zoo:et blir biten av en hiskelig råttapa som hon brutalt trampar ihjäl av ren ilska. Väl hemma förvandlas mamman till en zombie och när Lionel försöker få folk att hjälpa till så biter hon dem bara och husets zombiebefolkning ökar. Lionel för desperat ner zombisarna i källaren när hans morbror ska ha fest där. Gissa vilka som bryter sig ut ur källaren under festen?

Peter Jackson är ett splattergeni. Han vet precis hur man roar publiken med en massa blod, kladd och specialeffekter. Filmen är full av hysteriska idéer och skämt som antingen gör att blundar i ren avsky eller vrider sig av asgarv. Det här är absolut ingen läskig eller spännande film, men rolig som fan är den.

Bland filmens höjdpunkter finns en hemskt irriterande zombiebebis som föds efter att två zombisar fattat tycke för varann. En karatesparkande präst som har filmens bästa replik: ”I kick ass for the lord”. En middagsscen där den ruttnande mamman förlorar alla möjliga kroppsdelar i soppan inför förskräckta, förnäma middagsgäster. Och jättemonstret (den förevandlade mamman i slutet) med jätterumpa och hängbröst.

Filmen är lång och det blir bara värre hela tiden. Filmens hysteri tar aldrig slut. Men ändå skrattar man. Eller rättelse: man asgarvar.

Andreas Samuelsson

Kommentarer