Crow: Salvation

  • Svensk titel: Crow: Salvation
  • Originaltitel: Crow: Salvation, The
  • Speltid (min): 97
  • Release (Blu-ray/DVD): 2001-04-11
  • Tagline: For Vengeance, For Justice, For Love.
  • IMDb: Crow: Salvation

Recension - Blu-ray/DVD

När jag fick reda på att den tredje Crow-filmen inte skulle gå upp på bioduken utan istället släppas direkt på video i USA blev jag bestört. Så här i efterhand förstår jag fullständigt varför - samtidigt som jag har svårt att förstå hur Crow-skaparen James O´Barr kunnat tillåta att den från början gjordes.

Redan när uppföljaren till den kultförklarade första filmen, där Brandon Lee miste sitt liv under inspelningen, "the Crow: City of Angels" kom ut var jag övertygad att om någon som helst fortsättning skulle göras skulle det betyda att franchisen skulle vara i allvarlig riskzon. Efter den andra filmen kom då TV-serien "the Crow: Stairway to Heaven" som , överraskande nog, var en bra produktion som med respekt baserades på Brandon Lees figur Eric Draven från den originella "Crow"-filmen.

Men nu har alltså den tredje filmen, "the Crow: Salvation" nått Sveriges videobutiker, och resultatet är smaklöst. Att filmens historia skiljer sig från de två tidigare, där den återvändande personen från början vetat vem det var som han skulle hämnas på, drunknar i faktumet att filmen dras med dåligt skådespel, taskiga miljöer och en okarismatisk huvudskådespelare.

Den i stort sett okände Eric Mabius (ett avsnitt av Millenium" och en liten roll i "En Djävulsk Romans")spelar Alex Corvis, som dömts och avrättats för mordet på sin flickvän, och som sedan återvänder för att finna sanningen om vem det var som satte dit honom för mordet. Historien är av den naturen som vi kunnat se i otaliga TV- och B-filmer. Kirsten Dunst, den lovande skådespelaren som förtollade en hel biopublik som lille dödlige Claudia i "En Vampyrs Bekännelse" och som nu senast kunnats ses i tonårsfiaskot "Bring It On", ger här sin pinsammaste skådespelarprestation någonsin. Det skär riktigt i kritikersjälen när man ser henne krysta sig igenom rollen som systern till Corvis flickvän.
Mabius själv ger ett trött och alldeles oengagerat intryck som hämnaren.

Men samtidigt undrar man om man rättvist kan bedöma någon slags fortsättning på "the Crow" på grund av Brandon Lees öde. James O´Barrs Crow-koncept har ju aldrig varit koncentrerat på Draven-figuren, utan istället om legenden om möjligheten att återvända från döden om man förorättats. Förbannelsen på konceptet har sedan varit Lees tragiska öde.
Dock är min kritik mot Mabius inte baserad på att han inte kan mäta sig med legenden om Lee, utan för att han inte ger ett lika porträtt av hämnaren som Lee. Den sistnämnde gjorde en kaxig och tuff, men samtidigt djup och trovärdig tolkning av sin karaktär - något som Mabous inte ens kommer i närheten av.

Att sedan en fjärde Crow-film planeras gör mig bara mer ledsen i själen. För er inbitna Crow-fans ger jag er följande tips: se inte filmen, det är endast en vanhelgning av konceptet och legenden.
Och för er som inte är lika inbitna, eller inte ens sett en enda Crow-film: undvik det här skitet. Där är bara dåligt, tråkigt och smaklöst.

Csaba Perlenberg

Kommentarer