Beyond, The

  • Svensk titel: Beyond, The
  • Originaltitel: E tu vivrai nel terrore - L'aldilà
  • Speltid (min): 89
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-08-17
  • IMDb: Beyond, The

Recension - Blu-ray/DVD

I New Orleans ligger det gamla slitna hotellet ”Seven Doors”. Det är i uselt skick efter att ha stått stängt och övergivet i många år men när Liza ärver det beslutar hon sig för att rusta upp hotellet och åter öppna för gäster. Vad hon inte vet om är att huset vilar på en uråldrig och skrämmande hemlighet och renoveringen kommer sannerligen inte att gå smidigt. Vad är det som händer med alla hantverkare? Vem är den blinda flickan som försöker övertala Liza om att fly? Vad gömmer sig i rum 36? Frågorna hopar sig och Liza kommer snart bli varse att livet som hotellägare inte är någon dans på rosor…

”The Beyond” är en klassisk italiensk rysare av gamle skräckmästaren Lucio Fulci. Filmen räknas av många som en av hans allra bästa, något jag själv inte vill kommentera då jag inte sett mer än ett fåtal filmer ur hans repertoar. Däremot håller jag med om att det är en välgjord och skrämmande, om än lätt förvirrande, film som kräver en hel del tankearbete av publiken. Allt som sker får nämligen ingen förklaring, till skillnad mot moderna skräckfilmer från framförallt USA där precis allting måste förklaras in i minsta detalj så att ingen ska behöva tänka själv.

När man stoppar in en 25 år gammal film i DVD-spelaren och värmer upp projektorn har man kanske inga högre förväntningar om en förstklassig bild- och ljudupplevelse. Det är trots allt en gammal film med relativt låg budget och det märks på både bild och ljud. Man kan tro att detta förstör hela filmupplevelsen, men då tror man fel. Är en film tillräckligt bra sugs man in i den och hänger inte upp sig på grynig bild och platt ljud och det stämmer bra in på ”The Beyond”. Dessutom har man inte tid att dra uppmärksamheten från handlingen och alla dess små intrikata detaljer.

När man talar om skräckfilmer som denna är det omöjligt att inte nämna specialeffekterna. Jag blev genuint imponerad över hur många av dem som fortfarande håller än i dessa cgi-späckade dagar. Visst, jag har alltid föredragit makeup- och mekaniska effekter så jag är lite partisk i den frågan, men samtidigt kan man inte bortse från att det ser väldigt bra ut. Alla effekter har dock inte åldrats med samma värdighet, något ni alla kommer att bli varse om i en viss spindelfylld scen…

Gillar ni skräckfilm över huvud taget så ska ni definitivt se ”The Beyond”. Ni kanske inte kommer att gilla den, men det är utan tvekan en film som haft stor betydelse i filmens värld. Många av er har dessutom redan sett en liten, liten snutt ur den utan att veta om det. I ”Spider-Man” valde nämligen klipparen att använda några bilder ur ”The Beyond” till Peter Parkers mardrömsscen!

Tack till Njutafilms, som än en gång berikar den svenska DVD-marknaden.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer