Mumien - återkomsten

  • Svensk titel: Mumien - återkomsten
  • Originaltitel: Mummy returns, the
  • Release (Bio): 2001-05-18
  • Release (Blu-ray/DVD): 2001-11-14

Recension - Blu-ray/DVD

Är det här det bästa arkeolog-äventyret sedan den senaste Indiana Jones filmen?
Ja. Den är definitivt bättre än den första Mumien-filmen.

Jag har hört att specialeffekterna är bra...?
De är spektakulära. Om man bortser från den något taffliga SkorpionKungen.

Och vad är storyn den här gången?
Ungefär samma som i den förra filmen - vilket kommenteras rätt flitigt och mycket ironiskt. 10 år har gått sen första filmen. Imhotep - Mumien, alltså - håller på att väckas upp på British Museum och självklart blir paret O´Connell insyltade. Ett par minuter senare hamnar de mitt i smeten när deras unge son rövas bort av Imhotep och förs till Egypten.

Men, det finns ett par men här, va ? Där uppe hänger bara 3 tellusblommor…
Jo. Här är de :
1) Det är för mycket action, vilket på pappret kan låta helt sinnessjukt att säga. Men när man har suttit genom fajt på flykt på jakt på fajt i en och en halv timme börjar det kännas lite långdraget. Och hur fantastiska actionscenerna än må vara, så blir man till slut rätt avtrubbad.
2) Hela biosalen flämtar bara till några gånger. För det mesta är det trubbigt underhållande där man hade önskat lite mer tillspetsade scener, lite mer hisnade spänning.

Nåt annat?
Här finns inte det klassiskt starka och svaga. Både Rick, Evy och deras son Alex kan ta vara på sig själva. John Hannah är – ofta i samarbete med Alex - klockren, precis som nästan varenda skämt.

Ska jag springa ner och boka biljetter till ikväll?
Älskade du första Mumien filmen?

Njae... ummm....
Gjorde du det, häng inte kvar här längre, beställ dina biljetter nu ! Gillar du stora sommarfilmer fulla med humor och äventyr fyllda med raketbränsle så är det också ett utmärkt val när regnet plaskar utanför biografen. Om de nu bara kunde skära ner lite på de spännande scenerna, slipa till spänningen i de kvarvarande partierna och infoga lite mer långsam, pratig handling i trean så har de något riktigt stort på gång. Något som kan tangera, kanske till och med överträffa, valfritt arkeolog-äventyr.

Henrik Edberg

Kommentarer