Dam Busters, The

  • Svensk titel: Dam Busters, The
  • Originaltitel: The Dam Busters
  • Speltid (min): 124
  • Release (Bio): 1955-10-17
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-07-26
  • IMDb: Dam Busters, The

Recension - Blu-ray/DVD

Den 16-17 maj 1943 utförde 617:e skvadronen i Storbritanniens Royal Air Force Operation Chastise, ett topphemligt uppdrag som gick ut på att förstöra flera kraftverksdammar i det tyska Ruhrområdet och därmed begränsa tyskarnas industriresurser.

19 ombyggda Lancasterplan flögs på låg höjd för att vid exakt rätt tillfälle släppa en specialtillverkad bomb, vars konstruktion lät den studsa på vattenytan fram till själva dammen och sedan explodera medan den sjönk längs dammens sida. Detta var enda sättet att skada dammarna, då det fanns flera uppsättningar torpednät som skulle fångat upp vanliga bomber/torpeder innan de kunnat göra någon åverkan.

Av de 19 plan som lyfte från engelsk mark gick åtta förlorade, och 56 mannar omkom.

Insatsen sågs initialt som mycket heroisk, men i dagsläget hade den likställts med ett krigsbrott då man räknar med att minst 1600 civila miste livet i de översvämningar som de förstörda dammarna innebar.

Filmen “The Dam Busters” från 1955 är en mycket välgjord skildring av både den forskning som ledde fram till att uppdraget ens var tänkbart och själva utförandet. Faktum är att den håller bra än i dag, då den både är spännande och intressant. Ja, vissa effekter är utdaterade men samtidigt snackar vi om en film som har nästan 70 år på nacken. Det jag reagerade på var istället en av huvudpersonernas hund, eller rättare sagt dennes namn. Visst, hunden (en svart labrador) hette verkligen så, men det låter verkligen illa idag. Namnet? Tja, det börjar på N och rimmar på “Trigger”...

Det sägs att George Lucas inspirerades av denna film när han gjorde första “Star Wars”, och visst kan man dra paralleller med denna och den slutliga bombräden mot Dödsstjärnan. Faktum är att en variant av Leias berömda kanebullefrisyr också förekommer i “The Dam Busters”...

Jag kan inte annat än att rekommendera "The Dam Busters" till alla filmälskare, historienördar och andra härliga människor där ute.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer