Attack of the Killer Tomatoes!

  • Svensk titel: Attack of the Killer Tomatoes!
  • Originaltitel: Attack of the Killer Tomatoes!
  • Speltid (min): 87
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-08-16
  • Tagline: Aaargh!...
  • IMDb: Attack of the Killer Tomatoes!

Recension - Blu-ray/DVD

Ett nytt hot är på väg att rasera hela den amerikanska civilisationen. Ingen vet hur det startade, inget vet hur det kommer att sluta. Det enda man säkert kan säga är att det inte längre går att lita på en tomat…

Benämningen “kultfilm” är efter åratal av överanvändning minst sagt urvattnat. Man slänger sig med det ordet både i tid och otid (jag är säkert skyldig till det själv), men om jag bara skulle få välja en titel att kalla kultfilm för all tid framöver, så är det denna. “Attack of the Killer Tomatoes”, eller “Mördartomaterna anfaller” som den svenska titeln lyder.

John De Bello regisserade denna parodi på 70-talets katastroffilmer 1978 och trots ljumma recensioner blev det en succé. Inte mindre än tre uppföljare (den första med en ung George Clooney), en animerad serie, diverse TV-spel samt serietidningar har vi blivit välsignade med under åren.

Jag har sett filmen förut, men det var länge sedan nu och jag var inte alls säker på om jag skulle uppskatta den. Jag ville minnas att jag redan då (ca 30 år sedan) gillade den andra filmen, “Return of the Killer Tomatoes” bättre, men jag bestämde mig för att friska upp minnet nu när originalet släpps på svensk DVD för första gången.

Tyvärr är det väl så att filmen inte har åldrats med värdighet. Filmen har massor av olika gags, men flera har åldrats så till den grad att dagens publik inte alls kommer att hänga med i svängarna, samtidigt som andra känns extremt ofräscha. Scenen med det alltför lilla konferensrummet fick mig dock att skratta även denna gång.

Tyvärr blir det lite väl långt mellan skratten för att det ska bli godkänt. Sluttwisten, när människorna äntligen hittat ett sätt att besegra tomaterna fungerar fortfarande. Det återanvändes ju arton år senare i “Mars Attacks!”, där marsianerna besegrades med samma teknik.

Är “Attack of the Killer Tomatoes” en bra film? Nej. Ska man se den? Ja, det tycker jag faktiskt. Säga vad man vill om dess kvaliteter, men jag skulle nog vilja påstå att den tillhör filmhistorien.

En sak till: När ni sett filmen kommer ni garanterat oroa er och undra hur det gick för sångaren till hiten “Puberty Love”? Tja, ganska bra visar det sig. Då 16-årige Matt Cameron blev åtta år senare trumslagare i en liten poporkester vid namn Soundgarden, och spelar nu slagverk i Pearl Jam. Är dock osäker på om han fortfarande framför denna tunga brottarhit.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer