Fast Company

  • Svensk titel: Fast Company
  • Originaltitel: Fast Company
  • Speltid (min): 91
  • Release (Bio): 1980-03-17
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-08-16
  • Tagline: Strap yourself into a car that flies 240 miles an hour down a quarter mile track.
  • IMDb: Fast Company

Recension - Blu-ray/DVD

Lonnie “Lucky Man” Johnson är en duktig racingförare och affischnamnet för FastCo-stallet. FastCos representant, den slemmige Adamson, tycker dock att succéerna ska hållas på lagom nivå, “budgeten håller inte för många vinster”. När Lonnie inte ställer upp på fixade race skapas snart en spricka mellan honom och stallsponsorn, där ingen backar för någonting…

David Cronenberg. Bara namnet får kanske de flesta att tänka på den “body horror”-genre som han mer eller mindre skapade med filmer som “Rabid”, “Shivers”, “Scanners”, “Videodrome” och “Flugan”. Några kanske tänker mer på skruvade rullar som “Crash” eller “A History of Violence”. Fair enough, karlen har många strängar på sin lyra.

Vad man kanske inte tänker på i första taget, åtminstone gjorde inte jag det trots tidigare nämnda “Crash”, är racingfilm. Men det är faktiskt så att Cronenberg är en stor racingfantast och 1979 regisserade han och skrev manuset till “Fast Company”.

Det är inte bara ämnet som gör denna film till ett unikum i Cronenbergs portfölj, även soundtracket sticker ut från mängden. Här har vi nämligen massor av “soft rock”, med ett ledmotiv som direkt hamnade i min Spotifylista.

I huvudrollen som Lonnie ser vi nyligen bortgångne William Smith, för alltid bäst ihågkommen som Falconetti i serien “De fattiga och de rika”, och han är suverän som den kaxige men godhjärtade racingföraren. Lika välcastad är John Saxon som Adamson, ett riktigt as man älskar att hata.

“Fast Company” innehåller racing. Den innehåller kärlek. Den innehåller drama. Helheten är en förvånansvärt bra rulle som definitivt kommer att ses om flera gånger.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer