Pig

  • Svensk titel: Pig
  • Originaltitel: Pig
  • Speltid (min): 91
  • Release (Bio): 2021-09-24
  • Tagline: We don’t get a lot of things to really care about.
  • IMDb: Pig

Recension - Bio

Mitt ute i skogen, i en stuga som ser ut att falla sönder vilken sekund som helst, bor enslingen Rob och hans älskade gris. De ägnar dagarna åt att leta tryffel i skogen, och en gång i veckan kommer Amir från staden för att hämta veckans fynd och samtidigt lämna över lite dagligvaror som Rob behöver. De växlar inte många ord med varandra, och det är tydligt att det endast handlar om en affärsuppgörelse och knappast vänskap.

En dag attackeras Rob i sin stuga och blir brutalt nedslagen. När han vaknar till är grisen, hans enda vän och levebröd, borta. När spåren efter grisen leder in till stan ber Rob Amir att köra honom dit. Han ska ha tillbaka sin gris, kosta vad det kosta vill…

Med en sådan synopsis kan man nästan gissa sig till vad som kommer näst, eller hur? Ren massaker a la John Wick. Men då bedrar man sig rejält, och vad härligt det är! Istället för att gå den så förutsägbara och uttjatade vägen väljer regissören Michael Sanorski att göra något helt annorlunda.

Rob spelas fenomenalt av Nicolas Cage, och snacket går redan att det kanske till och med luktar Oscarsnominering. Vem vet, det hade inte varit så tokigt. Jag hade inte motsatt mig det åtminstone. Han är väldigt nedtonad och har relativt få repliker, men det han får fram med blick och kroppshållning säger allt. Igen, fenomenalt!

Det blir en stark fyra i betyg till “Pig”, och en extra guldstjärna för en enormt söt liten gris.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer