Riktiga män bär alltid slips

  • Svensk titel: Riktiga män bär alltid slips
  • Originaltitel: Riktiga män bär alltid slips
  • Speltid (min): 91
  • Release (Bio): 1991-07-05
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-05-31
  • IMDb: Riktiga män bär alltid slips

Recension - Blu-ray/DVD

Sexklubbsägaren Felix har problem. Klubben går dåligt, och det lån har redan har tagit kan han inte betala tillbaka vilket innebär att han har en lånehaj och dennes indrivare efter sig. Han har också problem med potensen och försöker övertala flickvännen att ta en älskare, helst en de gemensamt pekar ut så att han inte ska bli svartsjuk den dag hon hittar någon på egen hand. Som grädde på moset har han stressmagen som gud glömde och springer titt som tätt till sjukhuset för att bli “opererad”, trots att det han behöver bara är lugn och ro.

Det blir drama, det blir komedi (nåja) och det händer den ena osannolika saken efter den andra.

Var fan ska man börja? “Riktiga män bär alltid slips” regisserades av Jonas Cornell och hade premiär 1991. Cornell hade tidigare regisserat den första filmen om Jönssonligan och sågs en gång som en lovande talang. Den här filmen var dock inte till någon större hjälp, utan floppade stort på bio och fick hemsk kritik.

Men är den så dålig? Kort svar - ja. Den är skitdålig. Cornell som regissör var inget som fick mig att jubla i förväg, då jag tillhör den lilla skaran som avskyr Jönssonligan. Philip Zanden spelar Felix, och jag kan ärligt säga att jag aldrig varit förtjust i honom som skådespelare. Flickvännen spelas av Marie Richardson och hon har definitivt gjort mycket som hon kan vara mer stolt över än detta. Vi får även se Rikard Wolff i en skum roll som mest fick mig att tänka på Kramer i Seinfeld. Den enda ljuspunkten för mig är Micke Dubois som här gjorde sin långfilmsdebut som Styrbjörn, lånehajens indrivare. Samtidigt gjorde det mig ledsen över att Micke inte längre är med oss.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer