Changeling, The

  • Svensk titel: Changeling, The
  • Originaltitel: The Changeling
  • Speltid (min): 103
  • Release (Bio): 1980-06-23
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-10-04
  • Tagline: Whatever you do… Don't go into the attic
  • IMDb: Changeling, The

Recension - Blu-ray/DVD

Kompositören John Russell är på väg till en härlig skidresa tillsammans med sin fru och dotter när tragedin är ett faktum. Inför hans ögon dödas de båda i en fruktansvärd bilolycka.

Fyra månader sedan flyttar John till en ny stad för att försöka komma vidare i sitt liv. Han får ett jobb som musikprofessor på ett universitet och hyr ett gammalt viktorianskt hus i närheten där han både kan bo och arbeta.

Huset har dock en mycket mörk historia, och John blir snart varse att han inte är ensam i den stora herrgården. Något annat finns där, något som vill ha hämnd för de orättvisor det utsatts för…

“The Changeling”, eller “Hämnd ur det förflutna” som den fick heta på svenska biografer vid premiären 1980, är en klassisk rysare med magnifike George C. Scott i huvudrollen som John Russell. Det här är en film som jag varit medveten om i större delen av mitt liv, sett vissa scener ur (kanske framförallt DEN scenen, som är otroligt känd och extremt stark) men som jag av någon okänd anledning aldrig kommit mig för att se. Förrän nu då förstås, när jag fått ett recensionsexemplar inför det svenska släppet på bluray.

Det är lätt att förstå varför filmen hyllats under alla dessa år, med relativt små medel är den ändå väldigt effektfull och känslosam. Scott är fantastisk i huvudrollen och får ofta agera helt ensam framför kameran.

Den som kräver mycket blod och slafs i sina rysare/skräckisar kan möjligtvis bli besviken, då det är väldigt sparsamt med sådant. Vad vi får istället är en härlig spökfilm.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer