Wicker Man, The

  • Svensk titel: Wicker Man, The
  • Originaltitel: The Wicker Man
  • Speltid (min): 88
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-10-04
  • Tagline: Flesh to touch...Flesh to burn! Don't keep the Wicker Man waiting!
  • IMDb: Wicker Man, The

Recension - Blu-ray/DVD

När den väldigt religiöse poliskonstapeln Howie anländer till den lilla skotska ön Summerisle har han inte en aning om vad som väntar honom. Han är där för att undersöka det påstådda försvinnandet av en ung flicka, men ingen av byborna låtsas om att de känner till någon sådan händelse, och vill inte heller känna igen henne på den bild Howie visar upp.

Han märker dock tydligt att det är något skumt och högst ogudaktigt i görningen på denna ö, frågan är bara vad.

Till slut vänder sig Howie direkt till Lord Summerisle som är den som styr och ställer på ön. Förhoppningen är att få hjälp i sitt sökande efter den unga flickan, men det är inte vad som kommer att ske…

“The Wicker Man” är en kultfilm i ordets rätta bemärkelse. Gjord 1973 och offer för en mängd omklippningar under åren som gått, finns den nu i flera olika versioner. Den kompletta originalversionen anses dock vara förlorad för alltid, något som sörjts av många. Inte minst av Christopher Lee, som ansåg att rollen som Lord Summerisle var hans bästa och att filmen i sig var den viktigaste han gjort. 

Filmen har under åren hyllats av både kritiker och publik, och har vunnit åtskilliga priser och utmärkelser. Den återkommer också flitigt på listor över de bästa brittiska filmer som gjorts.

Förutom den magnifike Christopher Lee ser vi Edward Woodward (“The Equalizer”/”McCall”) som konstapel Howie och Britt Ekland (“Mannen med den gyllene pistolen”) som blond nymf. Dessutom har vi skräckikonen Ingrid Pitt (“Örnnästet”, “The Vampire Lovers”) som bibliotekarie.

Jag tillhör definitivt den klunga som verkligen uppskattar och gillar den här filmen. Den brukar klassas som en skräckfilm, men jag vet inte om det riktigt stämmer. Å andra sidan vet jag inte vad jag skulle klassa den som istället, den är så pass unik och speciell. Det är absolut en film som jag anser att alla bör se en gång i livet.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer