Eternals

  • Svensk titel: Eternals
  • Originaltitel: Eternals
  • Speltid (min): 157
  • Release (Bio): 2021-11-03
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-01-31
  • Tagline: In the beginning...
  • IMDb: Eternals

Recension - Bio

Senaste Marvel-rullen "Eternals" handlar om mäktiga varelser med starka superkrafter som funnits på vår planet i flera tusen år. De anlände tillsammans i ett fancy rymdskepp med målet att stoppa otäcka monster vid namn Deviants. När uppdraget var slutfört gick de skilda vägar. Till dess att ett nytt hot dyker upp på horisonten i nutiden, så klart. 

Ensemblen är stark rakt igenom. Angelina Jolie (krigarkvinnan Thena) och Salma Hayek (helande ledaren Ajak) kommer med tyngd och erfarenhet. "Game of Thrones"-veteranerna Richard Madden (Robb Stark) och Kit Harington (Jon Snow) är också lyckade rekryteringar till MCU. Haringtons närvaro snålas det med - hans framtida Black Knight förtjänar helt klart en tv-serie på Disney+. 

Sersi, som kan förvandla material till andra material (coolare än det låter), spelas med bravur av Gemma Chan. Hon får välförtjänt en framträdande roll. Och så har vi god representation med både en döv superhjälte, snabbe Makkari, och en homosexuell sådan, uppfinnaren Phastos. Ensemblen representerar många olika etniciteter, vilket är uppfriskande.

Det här är filmen som gjort mest för Marvels kosmiska sida sedan "Guardians of the Galaxy"-filmerna. Rik mytologi med celestials. Grandiosa koncept med mycket på spel. Actionscener av högsta klass. Flera häftiga vändningar i storyn som hoppar mellan nutid och diverse dåtid. 

Gillar de oväntade DC-referenserna. Jag uppskattar även att Chloé Zhaos ("Nomadland") speciella film är så karaktärsdriven och tänkvärd. Ställer frågor som: Vad innebär det att vara människa? Ska man blint följa order från en ledare som kan ha dolda motiv?

"Eternals" ger mersmak trots att lite väl mycket trycks in i slutet. Jag vill i synnerhet se mer av Thena och Sersi i någon form. Strunta i gnället om låga betyg på IMDB. Det här är bättre sciencefiction än "Dune". Lätt. Marvel testar verkligen nya, spännande grejer i fas 4. 

Johan Karlsson

Kommentarer