Lansky

  • Svensk titel: Lansky
  • Originaltitel: Lansky
  • Speltid (min): 119
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-01-17
  • Tagline: The man who turned crime into a billion dollar business.
  • IMDb: Lansky

Recension - Blu-ray/DVD

Meyer Lansky, född 1902 och död 1983, var en ökänd gangster i USA. Känd som “maffians revisor” var han en nyckelperson i att bygga upp Amerikas största brottssyndikat tillsammans med vännerna “Lucky” Luciano och Ben “Bugsy” Siegel. Han var framförallt intresserad i spel och dobbel och förutom att han låg bakom att skapa Las Vegas drev han kasinon på Kuba, Bahamas och i London.

Det ryktades om att han hade gömt undan enorma summor pengar på okänd ort, något som bland annat FBI jobbade stenhårt på att hitta, men om dessa pengar någonsin fanns så har de åtminstone hittills inte hittats.

I filmen “Lansky” får vi följa författaren David Stone. Han har inte skrivit något på ett par år och lyckas inte betala underhåll i tid till exfrun och barnen. När han blir kontaktad av självaste Meyer Lansky med ett erbjudande om att få skriva en bok om dennes liv ser han en chans att ställa saker och ting till rätta. Han beger sig till Miami, där Lansky lever sina sista år. Han har redan fått en dödsdom av sin läkare (lungcancer) och tänker att han kan lika gärna dela med sig av sitt livs berättelse, förutsatt att det inte görs offentligt före hans död.

Under många samtal mellan de båda berättar Lansky om sin uppväxt och sin “karriär”. Han säger att han alltid sett sig själv som en affärsman, och till Stones förvåning har han till och med samarbetat med FBI under krigstiden. Det visar sig nämligen att Lansky och hans kumpaner hjälpte till att hitta och avslöja tyska spioner i amerikanska hamnar, något han förklarar med att “som jude och amerikan tänker han inte låta tyskar vinna”. Många andra anekdoter delas också med Stone, som antecknar så mycket han bara kan.

Filmen “Lansky” är baserad på verkliga händelser. David Stone har förvisso aldrig existerat, men han är baserad på bland annat regissören Eytan Rockaways egen far, professor i historia som faktiskt intervjuade Meyer Lansky före dennes död. Många av händelserna tas upp finns det historiskt belägg och fakta för, men vi kan nog vara säkra på att viss artistisk frihet har ägt rum, som brukligt är.

David Stone spelas relativt lågmält av Sam Worthington som varken gör mer eller mindre än vad han behöver. Meyer Lansky spelas som gammal av veteranen Harvey Keitel, som absolut inte behöver skämmas för sin insats.

Överlag var detta en intressant film. Det är inte ett mästerverk på något sätt, men ett habilt hantverk och en väl berättad historia.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer