Don't Breathe 2

  • Svensk titel: Don't Breathe 2
  • Originaltitel: Don't Breathe 2
  • Speltid (min): 98
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-01-31
  • Tagline: Bad things happen to bad people.
  • IMDb: Don't Breathe 2

Recension - Blu-ray/DVD

En ung flicka stapplar ut från ett brinnande hus, till synes ensam överlevande. Hon kollapsar på gatan, men blir omhändertagen av en blind man. Under de kommande åren uppfostrar han henne som sin egen dotter, och tränar henne hårt i konsten att överleva. Kunskaper hon får nytta av när ett gäng bryter sig in deras hus…

I Fede Alvarez “Don’t Breathe” fick vi först möta Stephen Langs blinde krigsveteran. Det var en tight rysare som fick åtminstone mig att sitta på helspänn. När jag fick veta att en uppföljare var på gång var jag lite tveksam, hur spinner man vidare på detta?

Med facit i hand visar det sig att det gick alldeles utmärkt, om man skruvar till det en aning. Fede Alvarez har lämnat regissörsstolen till Rodo Sayagues, som han skrivit manuset tillsammans med. Lang är naturligtvis tillbaka och visar ännu en gång att man inte ska jävlas med hans blinde man, och inte med hans protegé heller.

“Don’t Breathe 2” är spännande och stundtals hyfsat slafsig. Det faktum att det inte är en klassisk “gott mot ont”-historia känns uppfriskande, det här är mer “ont mot ännu ondare”.

Om man såg den första filmen och gillade den bör man definitivt se även denna. Om man inte såg den första tycker jag att man ska börja där och sedan fortsätta med uppföljaren.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer