Jorden runt på 80 dagar

  • Svensk titel: Jorden runt på 80 dagar
  • Originaltitel: Le Tour du monde en 80 jours
  • Speltid (min): 82
  • Release (Bio): 2021-10-08
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-02-14
  • Tagline: Adventure is heading off the map!
  • IMDb: Jorden runt på 80 dagar

Recension - Blu-ray/DVD

Jules Vernes klassiska berättelse om Phileas Fogg som efter att ha slagit vad med sina gentlemannavänner på herrklubben beger sig ut på ett äventyr med sin betjänt Jean Passepartout, med målet att resa jorden runt på 80 dagar, behöver knappast någon närmare beskrivning. Denna klassiska roman släpptes första gången 1873 och har sedan dess satts upp på teatrar och dramatiserats åtskilliga gånger för radio, TV och film. Bara 2021 gjordes det minst två olika dramatiseringar, dels en TV-serie med David Tennant och så denna animerade film från Frankrike.

Jag tänkte att det här kunde vara en sätt att introducera min yngsta dotter till denna klassiker, men så här i efterhand ångrar jag att jag inte valde att läsa boken högt för henne istället.

Första varningstecknet - det går inte att se filmen med originalrösterna. Det enda som erbjuds är fyra olika dubbningar (svenska, norska, danska och finska) och det finns inte heller någon text. Så folk med nedsatt hörsel (eller jag själv som har svårt för vissa förställda, gälla röster) är körda från början. Inte snyggt!

Andra varningstecknet - kvaliteten. Animationen pendlar från OK till riktigt fult och gör ingen glad.

Medan jag satt i soffan och retade upp mig över hur dåligt detta var försökte jag också hålla lite koll på hur dottern upplevde filmen. Vi kan väl säga som så att TikTok var mer intressant.

Nej, tyvärr. Detta är inte bra, och betyget kan inte bli något annat än en etta. En sak är att själva filmen är undermålig, men att dessutom inte erbjuda ursprungliga röster och textning är bara katastrof.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer