Peacemaker

  • Svensk titel: Peacemaker
  • Originaltitel: Peacemaker
  • Speltid (min): 326
  • Release (Streaming): 2022-01-13
  • Streamingplattform: HBO Max
  • IMDb: Peacemaker

Recension - Streaming

James Gunn var tydligen uttråkad under pandemin och fick tid över att skriva sin första tv-serie "Peacemaker" för HBO Max. En spinoff till den lyckade långfilmen "The Suicide Squad" som kretsar kring en skitstövel i urlöjlig kostym som dödar skurkar med fred som ursäkt. Serien på åtta maxade avsnitt (varav Gunn har regisserat flertalet) har tagit världen med storm och är till mångas glädje förnyad för en andra säsong.

Fem anledningar till att "Peacemaker" är så jäkla bra som ryktet säger:

1.) Musiken. Gunn har med fingertoppskänsla byggt soundtracket på tilltalande (glam)rock. Det ger serien en egen identitet, som även kopplas till Peacemakers barndom. Bland banden som dyker upp under resans gång har vi även svenska band som Hellacopters ("By the grace of God") och The Poodles ("Night of Passion"). Riktigt sjyst.

2.) Öppningsdansrutinen är redan en klassiker där hela ensemblen deltar till de smittande tonerna av norska gruppen Wig Wams "Do ya wanna taste it". Ingen vid sina sinnens fulla bruk lär trycka "skip intro", tro mig. För nästan tankarna till "Austin Powers"-filmernas överdrivna men charmiga dansnummer. Beroendeframkallande är bara förnamnet.

3.) Actionkomedi deluxe. Galna, brutala actionsekvenser och ett språkbruk som kanske inte hör hemma på Nobelfesten. "Pissmakers" arsenal utökas. Vem minns inte motorsågsmassakern i fabriken? Det finns flera stunder när jag viker mig av skratt. Dialogen är guld värd. Högt underhållningsvärde med andra ord.

4.) ARGUS-teamets personkemi. Som vanligt bygger James Gunn upp ett tajt team med outsiders som växer ihop till en gnabbande familj som man bryr sig om. Peacemaker som karaktär fördjupas med hemska barndomsflashbacks och en melankolisk pianosekvens. Uppdraget är att stoppa Project: Butterfly. En spännande och oväntad hotbild.

5.) Superhjältesnacket. I varje avsnitt sågar avundsjuke Peacemaker en av DC:s största superhjältar på ett skoningslöst eller barnsligt sätt. Det hela kulminerar med ett återkommande fiskskämt som dras till en helt ny nivå. James Gunns förhållningssätt till DC är minst sagt uppfriskande. 

Mer vill jag inte avslöja. Vill inte beröva någon på upplevelsen. När man ägnar varenda minut av lunchrasten på jobbet åt att se det senaste avsnittet av "Peacemaker". Då är det en attans bra serie alltså.

Betyg: 5 kramande örnar av 5 möjliga 

Fotnot: Se helst "The Suicide Squad" först. Finns också på HBO Max.

Johan Karlsson

Kommentarer