King Richard

  • Svensk titel: King Richard
  • Originaltitel: King Richard
  • Speltid (min): 145
  • Release (Bio): 2021-11-19
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-02-28
  • Tagline: Venus, Serena and a plan for greatness.
  • IMDb: King Richard

Recension - Blu-ray/DVD

Man behöver inte vara en sportfanatiker för att ha hört talas om systrarna Venus och Serena Williams. Med sina 7 respektive 23(!) grandslamsegrar (singel, räknar man även med dubbel har de ytterligare 16 segrar var) råder det ingen tvivel om att de för alltid har en lats i tennishistorien.

Som unga flickor tränades de av sina föräldrar, Richard och Oracene. Richard kämpade även hårt för att hitta professionella tränare åt sina döttrar, för att de skulle få de allra bästa förutsättningarna att lyckas. Vi pratar trots allt om två svarta tjejer från Compton som ville ta plats i vad som alltid har kallats “den vita sporten”. De fick kämpa, och de gjorde de verkligen.

I filmen “King Richard” får vi följa syskonen från att de tränar tillsammans med mamma och pappa på tennisplanen i Compton ända fram tills Venus legendariska proffsdebut mot Arantxa Sanchez Vicario. Vicario vann den matchen, och även turneringen efter att ha slagit ut Martina Navratilova i finalen, men det var ändå Venus som var den stora succén. Hon visade för världen att även en 14-årig tjej från Compton kan spela tennis på hög nivå, och fick enorma mängder fans. Sponsorer var inte heller sena att kontakta henne och Venus var nu ett namn att räkna med. Vi får inte se det i filmen, men året efter gjorde även Serena sin proffsdebut.

Jag är inget stort fan av tennis, eller någon annan sport för den delen. Men visst, jag har suttit i publiken på en och annan Davis Cup-turnering, proppat i mig gratis Polly i VIP-loungen och tiggt till mig en autograf av Anders Järryd. Men skulle jag palla med att se en två och en halv timme lång film om tennis? Jodå, det gick alldeles utmärkt. “King Richard” är välgjord, välspelad och har ett alldeles lagom tempo för behålla min uppmärksamhet. Will Smith spelar titelrollen som Richard Williams, systrarnas pappa och tränare, och han gör det bra. Även om det är lite udda att se honom så långt bort från de vanliga actionrollerna när han här går omkring med lite halvtaskig hållning i störande små tennisshorts.

Jag kan uppskatta vad systrarna Williams har gjort för sporten, men som vit medelålders man kan jag inte ens låtsas förstå hur viktiga förebilder de varit för afro-amerikanska flickor - och pojkar - under alla dessa år. De visade att ingenting är omöjligt, om man bara är villig att kämpa för det. Något som är väldigt lätt att säga, men desto svårare att göra i verkligheten.

“King Richard” är inte en perfekt film, men en fyra är den definitivt värd i mina ögon.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer