Uncharted

  • Svensk titel: Uncharted
  • Originaltitel: Uncharted
  • Speltid (min): 116
  • Release (Bio): 2022-02-16
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-06-06
  • Tagline: Fortune favors the bold.
  • IMDb: Uncharted

Recension - Bio

Som ett fan av skådespelarna Tom "Spider-Man" Holland och Antonio "Zorro" Banderas blev jag nyfiken på "Uncharted"-filmen. Så pass nyfiken att det blev ett spontant biobesök mitt i veckan. 

Filmen kretsar kring ficktjuven och bartendern Nathan Drake (Holland) som i vuxen ålder letar efter en skatt av guld och sin försvunne bror som skickar kryptiska vykort. Drakes allierade i detta företag är den lurige piloten Victor "Sully" Sullivan (Mark Wahlberg). Mycket riktigt försöker Banderas ondskefulle skurk Moncada, och hans torpeder, stoppa duon och hinna före till rikedomarna. 

Holland gör definitivt en bra insats som godhjärtad, supervig äventyrare. Kemin med parhästen Wahlberg är jag däremot inte helt såld på. Det kunde blivit roligare än så här. Då är de kvinnliga birollerna mer intressanta - Frazer (Sophia Ali) och Braddock (Tati Gabrielle) som man gör bäst i att inte jäklas med, eller lita på.

Den inledande, spännande spola-fram-sekvensen i fritt fall är mycket välgjord. Det finns fler minnesvärda actionscener, till exempel en överdriven sådan med oväntat tåliga, ruttna, gamla skepp - utan att avslöja för mycket. (Eller gjorde jag just det?) 

Underhållande lyckas filmen onekligen vara på sina ställen. Gillar man äventyrsfilmer som "Indiana Jones", "National Treasure", "Tomb Raider" och "Red Notice" med exotiska miljöer och hemliga artefakter - då kan det här vara en skaplig rulle. Jag har ingen relation alls till spelserien "Uncharted". Har man lirat någon av tv-spelen tillkommer säkert flera lager av referenser, skulle jag gissa. Men filmen står ganska stadigt på egna ben och får tre fallande lådor av fem möjliga.

Johan Karlsson

Kommentarer